Sant Joan en nombres

Foto: Toni Barber.

Itziar Lecea / Ciutadella – Aquest passat cap de setmana es va fer la trobada de cavallers a Can Simó on es van veure les cares els participants en la qualcada d’aquest Sant Joan 2023. És la darrera ocasió en la qual la junta de Caixers i els cavallers han pogut veure’s abans dels actes principals de la festa. També el be ha estat protagonista aquest cap de setmana passat, i els preparatius de gran part de la festa estan bon i bé a punt. Aquesta setmana fem un repàs de les dades, per no perdre detall de tot el que ens espera aquest darrer any de bienni.

MANCO CAVALLERS, PERÒ MÉS CAVALLS
El total de genets per aquestes festes, contant a la Junta de Caixers i els cavallers que s’han apuntat, puja fins a les 190 persones, 9 manco que l’any passat. Per con-tra, sí que es trauran més animals, ja que el 2022 van sortir 275 cavalls i enguany en seran 279.

Per tandes, i com sol ser habitual, la del dia de Sant Joan a capvespres és la que més cavallers tindrà, amb 136, just un cavaller més que l’any passat. Pel que fa a la tanda del matí de dia 24, els cavallers de la qualcada seran 114, manco també que l’any passat, que eren 122. Passa el mateix amb la primera tanda de festa, la del dia 23, que ajuntarà fins a 102 cavallers i caixers, 12 manco que a la mateixa tanda del 2022.

Així, es pot dir que hi ha una petita baixada en la participació de la qualcada d’aquest 2023.

ELS CAVALLERS DE LA QUALCADA
Pel que fa a les persones de més edat que sortiran a cada una de les tandes, l’amo retirat de Son Felip, en Miquel Moll Benejam, de 85 anys, serà el cavaller més ve-terà del dissabte de Sant Joan, i també el de més edat de tota la qualcada. En Pere Bosch Serra, de 80 anys, i l’amo en actiu de Son Morro Nou, serà el cavaller de més edat de la tanda del dia de Sant Joan al matí. A la tanda del capvespre, el càrrec de cavaller més veterà serà per Joan Fedelich Cursach, l’amo retirat de Torretren-cadeta, de 84 anys.

Pel costat de noves incorporacions a la qualcada, el cavaller més jove d’aquest 2023 serà en Borja Pons Taltavull, d’11 anys, i fill dels pagesos del lloc de Torralbet. Així, en Borja segueix les passes de son pare, l’amo Joan, i els seus dos germans, en Joan i en Llorenç, aquest darrer reconegut corredor de s’ensortilla des que era ben petit.

Pel que fa a les visites d’aquest Diumenge des Be, la previsió és que la Junta de Caixers, en la qual participarà sa capella Antoni Fullana -i deixarà els actes d’anar dalt cavall a Josep Manguàn i Joan Camps – en seran 115 i 3 tocs de dol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.