Sebastià Triay Fayas, president d’ASHOME “El meu principal objectiu és allargar la temporada turística”

Llorenç Allès / Ciutadella – Sebastià Triay Fayas és un home treballador, discret i inquiet. Des de la feina constant ha aixecat un negoci que compta amb diversos establiments i el reconeixement de Menorca. Ara li toca col·locar-se al capdavant de l’Associació Hotelera de Menorca (ASHOME), ja que en serà president durant els propers quatre anys. Des d’aquí, intentarà aportar la seva experiència en un sector que és crucial per a l’esdevenir econòmic de l’illa, i que necessita, diu, de més mesos de feina.

Quins motius l’empenyen a presidir l’Associació Hotelera de Menorca?
Feia tres mesos que m’ho oferien, i sempre havia dit que no, però vaig veure que havia d’aportar una mica d’allò que el turisme m’ha donat a mi. No sé si estaré capacitat per aquest càrrec, però il·lusió, ganes i esforç no en faltaran.

Què creu que pot aportar vostè?
Vull fer feina per millorar tot allò que es pugui dins el món del turisme. I quan dic turisme, parlo de tota l’activitat turística, no només dels establiments hotelers. Em refereixo també a la restauració, l’oferta complementària, el lloguer de vehicles…. En el seu moment, els menorquins teníem un equilibri econòmic molt bo, amb activitat important a diversos sectors. Avui, desgraciadament el turisme representa el 80 per cent de l’activitat econòmica de l’illa. El meu primer objectiu serà intentar allargar la temporada. No serà fàcil, però ho intentarem. Ara fem una temporada de quatre o cinc mesos, maig i octubre ja són més fluixos… Tenim una temporada massa curta, encara.

Hem de comunicar que el turisme és bo per als menorquins i que treballar amb turisme té futur.

“El sector ha de fer un pas endavant, obrir algun negoci, algun supermercat, algun restaurant en temporada baixa. No pretenc que s’obri tot tot l’any. però sí hem d’aconseguir fer una temporada des de mitjan març fins a mitjan novembre”

En relació a l’allargament de la temporada, ens diuen que els darrers dos anys s’ha aconseguit…
No és així. Temps enrere s’obria el març i es tancava el novembre. Jo vull allargar la temporada a set o vuit mesos.

I açò com s’aconsegueix?
L’administració és la primera que s’ha d’implicar, fent promoció sobretot en temporada baixa, negociant l’arribada de més vols i millorant la connectivitat. Si l’administració no s’implica, no aconseguirem res. I també necessitam la implicació de tot el sector. Jo tenc obert aquest hotel pràcticament tot l’any, i els turistes que venen gener i febrer em diuen que no hi ha res obert, que no hi ha vida.

Cert, l’administració ha de fomentar la connectivitat, però els turistes quan arribin aquí han de trobar oferta oberta, i ara mateix no passa gaire…
El sector ha de fer un pas endavant. Obrir algun negoci, algun supermercat, algun restaurant… No pretenc que s’obri tot tot l’any. Jo som un cas a part, ho sé, però sí hem d’aconseguir fer una temporada des de mitjan març fins a mitjan novembre.

Fa molts anys que sent xerrar d’aquest objectiu…
Per mi no s’ha perdut. Però és important que l’administració faci promoció ben feta, per a què s’entengui que aquí hi ha coses a veure i a fer tot l’any.

I com convenceria a propietaris d’establiments hotelers que han d’obrir tot l’any, com fa vostè?
Es tracta de xerrar-ne molt i de que vegin que hi ha predisposició per part de l’administració. Una cosa que ens pot ajudar molt és el turisme de l’IMSERSO. És una gran oportunitat, perquè mou molta gent, i es fa entre febrer i novembre. Si l’Estat és capaç d’entendre que donant 20 euros per persona i dia a l’hotel no és suficient per a la supervivència dels hotels, podrem avançar. Si són capaços d’aprofitar aquesta energia que pot generar l’IMSERSO, aportant com a mínim 25 euros per persona i dia, podríem avançar.

Obrir els hotels més enllà dels mesos forts de temporada es pot interpretar com una espècie de compromís amb Menorca, que potser és més fàcil que facin les persones que més estimen l’illa per raons d’identitat. Potser el fet que una gran part dels hotelers no siguin de l’illa fa que només mirin els seus nombres, i que llavors no facin el pas d’obrir arriscant una mica del seu negoci per intentar afavorir el conjunt de Menorca…
Les grans companyies treballen també igual que els hotelers menorquins. Tots som hotelers i tenim els mateixos problemes, a Ashome tots treballam per als mateixos objectius. Hauríem de fer entendre a l’administració que Menorca necessita un creixement sostenible. Ara mateix hi ha una moratòria, i no es donaran noves places. En canvi, a les urbanitzacions falta gent.

Falten llits, places hoteleres a les urbanitzacions?
El PTI el 2003 va possibilitar places hoteleres i encara estem per poder construir. Així mateix, els menorquins ens hem de conscienciar de que si s’aixeca la moratòria, s’ha de poder fer habitatge vacacional, que dona feina a comerços i negocis complementaris.

Sorprèn que un hoteler defensi l’habitatge vacacional…
Idò no ha de ser així. La bona feina que ha fet Lluís Casals, el meu predecessor a ASHOME, ha aconseguit aglutinar totes les categories d’allotjament turístic, més enllà dels hotels, i avui dia dins ASHOME hi ha totes les categories d’allotjament que poden existir. No som competència: som el sector d’allotjament turístic. A Menorca no hi ha terrenys ni solars per fer grans edificis, però sí hi ha habitatges que es poden destinar a ús turístic, adequant-los a la normativa, i açò són inversions que podria fer la gent de Menorca, i que ajudaria a incrementar el percentatge de beneficis generats per l’activitat turística.

L’activitat turística genera un impacte evident sobre Menorca. Si a més la gran part dels beneficis que aquesta activitat no queda a l’illa, açò no pot fer que el rebuig cap al turisme sigui major?
Fa 50 anys, quan va passar aquest tren, els menorquins majoritàriament no hi van pujar. Els propietaris del terrenys on s’aixequen els hotels eren menorquins, i bona part es va vendre fora… Hem de convèncer als menorquins per a què es converteixin en hotelers.

“Si volem allargar la temporada, l’administració com a mínim ha de fer promoció per març, abril i maig, i després octubre. De moment, les previsions de gran eufòria per aquesta temporada no s’estan complint”

Hi ha temps de fer que més part dels beneficis que genera el turisme quedin a Menorca?
Fa molt de temps que els beneficis que es generen gràcies al turisme queden a Menorca, se van  fent petites inversions per intentar incrementar el nostre pes cada any. S’ ha de comunicar més que aquesta aposta per Menorca assumeix que els beneficis sempre es queden a l’illa, aquest serà un dels meus objectius, promocionar i comunicar la realitat, que és molt distinta.

Aquest passat estiu s’ha xerrat molt de massificació. Vostè creu que Menorca està massificada?
Menorca està massificada 45 dies a l’any, des de mitjan juliol fins a finals d’agost. Noltres tenim idees per ajudar a pal·liar la massificació…

Quines?
Primer les volem posar damunt la taula de la junta de govern, i consensuar-les.

Vostè creu que Menorca està de moda?
No. Ens pensam que som el llombrígol del món, i no ho som. Tot es mou en funció de l’oferta i la demanda, en funció de preu. Per exemple, aquesta setmana hi ha places buides a pràcticament tots els hotels de Ciutadella, excepte alguns d’interior. No ens hem de creure que som els millors. Al món hi ha milers de destins. A més, arribar a Menorca amb avió costa una doblerada, i a altres destins és més barat. Hem de fer molta feina, promoció i fer les coses bé per a què la gent se’n vagi contenta.

Sebastià Triay i Antonia Amorós, premi Turisme, amb Josep Pestrana.
Sebastià Triay i Antonia Amorós, premi Turisme El Iris 2023, amb Josep Pestrana.

Per tant vostè sí és partidari de fer promoció turística?
Sí, com a mínim en temporada baixa. Aquest mes de maig, per exemple, noltros l’hem tancat amb un 54 per cent d’ocupació, quan tothom deia que seria un gran mes i tot estaria rebentat. Si volem allargar la temporada, almenys s’ha de fer promoció per març, abril i maig, i després octubre. De moment, les previsions de gran eufòria no s’estan complint, després de contrastar la situació amb els que estem a la junta directiva d’ASHOME.

Què li demanaria vostè als nous governants que entren a les administracions?
Que redueixin la burocràcia, que agilitzin els tràmits, que siguin clars amb allò que es pot fer i amb allò que no es pot fer.

I en relació a la moratòria que impossibilita la creació de noves places turístiques?
Crec que s’hauria d’aixecar, almenys a Menorca, i permetre un creixement sempre sostenible.

Si s’aixeca la moratòria, hi haurà molts projectes que s’executaran que ara estiguin esperant?
No, no en tenc constància.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.