Detalls Per Raymonde Calbo Laffitte

Raymonde Calbo / Felanitx – M’agraden els detalls perquè malgrat que siguin una petita part d’un tot, per a mi signifiquen la demostració d’una sensibilitat, d’una delicadesa i estimació per part de les persones  que els hi donen la importància que mereixen.

Un exemple molt clar per il·lustrar el meu parer el trob a Ciutadella i és un dels aspectes més polits que em semblen més propis d’aquesta vila: l’encant de les cortinetes de ganxet o de tela fina bordada, que vesteixen les vidrieres dels portals de les cases del casc antic. Quina meravella! Això són detalls encisadors!  Crec que auguren el bon gust d’una decoració interior senzilla, sense sofisticació però acollidora, en acord  amb la calidesa del Mediterrani. Res a veure amb aquells nous vents de cases d’arquitectura més funcional però freda més pròpia dels països nòrdics que avui sembla tenir molt d’èxit a totes les illes Balears.

La paraula detall també m’agrada perquè significa anar a comprar al petit comerç del nostre barri amb la nostra senalla,  on res és envasat i tot es ven a la menuda. Un lloc on podem intercanviar xafarderies pausadament quan som capaços de prendre’n el temps (i si volem, podem). La gent avui sembla que té la necessitat de tenir pressa,  els mitjans l’empenyen perquè és el que s’usa i cal cremar tots els minuts de la nostra vida fent moltes coses. Quin estrès! Per què ens deixam embalcar? Per què hem de demostrar que ens ho passam bé si fem moltes coses? Hi ha temps per a tot i és important aprendre a assaborir tots els detalls que ens envolten i que moltes vegades no sabem ni veure ni apreciar. Un senzill passeig o seure a un banc contemplant l’entorn amb la claror d’un dia i d’una estació. La cultura del poc a poc és el que fa falta a aquest món embogit. A mi em pareix que el que passa és que la gent té por d’estar a soles amb ella mateixa i  per això necessita constantment tenir estímuls exteriors per no pensar. Per ventura és una visió una mica pessimista de la nostra fragilitat  com a éssers humans que es deixen influir amb massa facilitat per uns mitjans i modes fugisseres massa poderosos.

Així mateix, tenir un detall cap a una persona o vàries és un gest que expressa un pensament o un sentiment demostrant la nostra sensibilitat, gratitud i emoció. En definitiva crec que els detalls per petits que siguin ens fan bé al cor  i ens  alegren la vida.

Com va dir Leonardo da Vinci: “Els detalls fan la perfecció, i la perfecció no és un detall”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.