Jornada Portes Obertes sobre la Campanya d’Intervenció Arqueològica a Torre d’en Galmés, Menorca 2023

L’equip MAP –Menorca Archaeological Project– dirigit per professors de les Universitats de Boston University i SUNY Brockport, organitzen una Jornada de Portes Obertes el diumenge 9 de juliol, a les 19.30 hores.

Els codirectors -Amalia Pérez-Juez i Alexander Smith- presentaran alguns dels resultats d’aquesta campanya d’excavació juntament amb alguns dels membres de l’equip que han participat en la intervenció, entre ells, Dr. Kathleen Forste (Boston University)/Brown University i Guillem Castellsagué (Universitat Autonoma de Barcelona.

La campanya de 2023 ha seguit amb l’objectiu d’aprofundir en l’estudi diacrònic de l’hàbitat a Torre d’en Galmés, amb l’excavació de dues cases de l’alqueria andalusí dels segles XII i XIII i un cercle posttalaiòtic sobre el qual va assentar una d’aquestes estructures. També s’ha continuat amb la documentació d’estructures medievals, organitzades al voltant de patis oberts i se n’ha condicionat una per a la visita.

D’altra banda, hem dut a terme la flotació del sediment de tots els àmbits i l’estudi de llavors i carbons per tal de reconstruir el paisatge i la gestió del mateix pel que estem realitzant la flotació de tots els àmbits, l’estudi de la fauna i el remuntatge de peces ceràmiques. En aquest sentit, es presentaran algunes de les peces recuperades a la campanya de 2022 i restaurades aquest any.

El Projecte científic de MAP investiga l‟ús de l‟espai al llarg del temps a Torre d’en Galmés. L’objectiu és identificar i estudiar àrees d’habitació, de circulació, de treball, de culte i d’espais oberts i com s’han utilitzat durant les diferents fases culturals d’ocupació del jaciment: talaiòtica, romana i medieval. En els darrers anys ens hem enfocat sobretot a la reocupació andalusina del setge, que es produeix sobretot als segles XII i XIII, per tal d’entendre també el substrat talaiòtic sobre el qual s’assenta. Gràcies a l’estudi interdisciplinari podrem reconstruir la forma de l’alqueria, que segueix un patró cultural clar però també el paisatge i la gestió del medi que es va realitzar pels nous pobladors i al llarg del temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.