Island Games 2023, destí Guernsey La competició internacional entre illes ja ha començat, del 8 al 14 de juliol

Island Games 2019, Gibraltar. Foto: IGA Menorca.

Miriam Triay / Ciutadella – Fa devuit anys que l’organització IGA Menorca es va convertir en una realitat, i setze en què diversos esportistes menorquins van poder participar en els Island Games 2007 de Rhodes, Grècia. Ara, i en la vuitena edició en què l’illa pot ser testimoni d’aquesta competició esportiva i única a nivell internacional, diferents esports i esportistes menorquins han viatjat fins a Guernsey on estan representant Menorca.

ELS ISLAND GAMES
Què són, però, aquests Island Games? Segons el coordinador Jose María -Kote- Vidal, “són una espècia de jocs olímpics entre illes de menys de 120.000 habitants. És a dir, una competició esportiva a nivell internacional, que obre les portes a moltes oportunitats que d’altra manera no serien possibles”.

Estem davant d’un torneig que contempla diversos esports, com la natació, el tennis taula, el tir amb arc, el futbol, el ciclisme… i que, entre altres, serveix per situar Menorca esportivament al mapa; que l’illa tengui representació directa internacionalment; i que, a més, diferents esportistes tinguin la possibilitat de competir amb altres països. Com diu Vidal, ‘moltes oportunitats’ que, potser, d’altra manera molts no tindrien.

En aquest sentit, el 2005, i gràcies al seu impulsor i actual president d’IGA Menorca, Antonio Olives, Menorca passà a formar part d’aquest grup d’illes que, cada dos anys, sempre en any senar, es reuneixen per competir. Com ja passa amb els JJOO, cada any té un amfitrió diferent, que rep i acull a tots els esportistes participants. Enguany es tracta de Guernsey (Gran Bretanya).

LA VUITENA EDICIÓ
Com va ser el cas d’altres esdeveniments, la pandèmia mundial també va aturar els Island Games. La vuitena edició, per tant, hauria d’haver tingut lloc el 2021, i enguany hauríem d’estar celebrant la novena. Però no va poder ser així. En aquest sentit, en tot moment s’ha respectat la filosofia de celebració durant els anys senars. I encara que l’any passat la majoria dels actes ja es van reiniciar, els Island Games van esperar fins a enguany.

En paraules de Vidal: “L’edició 2023 jo crec que és una de les més especials i importants, perquè ve després de quatre anys de no poder-ho viure. Es tracta d’una experiència única, de competició internacional i formació de noves relacions. De poder conèixer i veure com jugadors d’altres països juguen el mateix esport que tu. Per la gent que ja sabia que era participar en els Island Games, quatre anys van ser molts”.

Així, i després d’aquesta aturada, els esports que estan jugant un paper clau aquests dies a Guernsey són: atletisme, bàdminton, bàsquet, ciclisme, futbol, golf, natació, tennis, tennis taula, tir amb arc, tir al plat, tir de precisió, triatló i vela. Catorze esports dels divuit possibles i oficials que hi pot haver. “Cada territori amfitrió presenta diferents possibilitats i oportunitats. Per açò és, en aquest cas, Guernsey qui ha escollit els esports que s’han seleccionat enguany”.

Joan Bagur amb la bandera de Menorca, i Àlex Gómez amb el càntar.

CIUTADELLENCS PEL MÓN
Si ens centram en els menorquins que han viatjat a Guernsey aquests dies, fins a 35 són ciutadellencs. Entre aquests hi ha n’Aina Mesquida en futbol femení, de setze anys. En el seu cas és la primera vegada que hi pot participar i se sent molt afortunada. “És clau per poder conèixer a altra gent i veure com juguen altres països. En el cas del futbol femení, és reduït el nombre d’equips que tenim, sobretot a nivell autonòmic i local. A Menorca només existeixen dos equips femenins. Per tant, veure com juguen a altres llocs, em fa especial il·lusió”.

PRE-ISLAND GAMES
El que sí que es va poder reiniciar l’any passat, i per la filosofia contrària, dels anys parells, van ser els jocs municipals que se celebren a Menorca. Es tracta d’una competició de cap de setmana que només té lloc aquí, i que consisteix en uns Island Games a menor escala, entre municipis. Serveix de preparatòria per als oficials i, a més, també puntua per a la selecció final dels esportistes que tindran l’oportunitat de participar-hi.

“Si els jocs internacionals són els anys senars, des d’IGA Menorca vam organitzar els municipals durant els anys parells. Així podíem entrenar i alhora tenir més proves per a puntuar als que puguin accedir-hi. En aquest sentit, són jocs molt pareguts, amb una gran diferència: en els municipals poden participar tant esportistes federats com no federats i, en canvi, en els Island Games, només federats”.

ELS REPRESENTANTS MENORQUINS
A més dels jugadors seleccionats per anar a competir als Island Games, hi ha dos participants en concret que juguen un paper especial. Pel que ens explica Vidal cada illa ha de designar a un abanderat. En el cas de Menorca aquest és Joan Bagur, de la modalitat de tir al plat, per ser el jugador més veterà amb 55 anys.

I, per altra banda, com en els JJOO, també es fa una cerimònia d’inici dels jocs. En els Island Games aquesta consisteix a fer que cada illa porti un recipient amb aigua del seu territori, i l’aboqui en un recipient més gran. Pel que fa a Menorca el portador d’aquesta aigua serà Àlex Gómez, de natació, com al jugador més jove amb 15 anys. “La cerimònia es fa per representar que a tots ens uneix l’aigua. Nosaltres enguany la portarem dins un càntar, com a simbolisme de la nostra illa”.

Uns jocs que s’inicien dos anys més tard, però que ja estan tenint lloc des del passat 8 de juliol fins a demà, 14 de juliol; dies en què Menorca està sent representada en diferents modalitats i per varis esportistes, i que, de segur, està servint per aprendre, conèixer i, sobretot, passar una molt bona estona, gràcies a l’esport.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.