El Govern desisteix de l’operació d’adquisició de 88 habitatges de luxe per 26 milions d’euros i trasllada l’expedient a la Fiscalia

El vicepresident i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, i la consellera d’Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal

El vicepresident i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, i la consellera d’Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, han comparegut aquest dijous davant els mitjans per informar del desistiment per part del Govern de les Illes Balears de l’operació per a l’adquisició per tanteig i retracte de 88 habitatges de luxe per un valor de 25,8 milions d’euros, autoritzada pel Govern sortint una vegada en funcions, així com del trasllat de l’expedient administratiu a la Fiscalia.

Segons ha detallat la consellera d’Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, l’operació es troba actualment suspesa cautelarment per la justícia ordinària des del 26 de juny a causa d’un recurs presentat per l’empresa propietària, Metrovacesa, SA, i en l’expedient administratiu del procediment, a més de no haver-hi justificació tècnica per a l’adquisició de la promoció, tampoc no s’incorporen informes jurídics de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) que avalin aquesta operació, ni tampoc la preceptiva memòria que exigeix la Llei 1/2019 per a l’adopció d’acords per un govern en funcions. Aquesta absència ja es posava de manifest en l’informe jurídic del Departament d’Habitatge, que advertia de la necessitat d’incorporar-la a l’expedient.

D’altra banda, segons ha indicat la consellera, s’han identificat diversos sobrecosts en l’operació, per un valor almenys superior als deu milions d’euros, a causa del sobrepreu d’adquisició d’un 40 % en relació amb el preu màxim taxat per metre quadrat, al pagament de l’IVA, en aquest cas d’un 21%, i més de 400.000 € d’inversió en l’adequació dels habitatges. S’està analitzant detalladament aquesta qüestió.

Un altre fet que la consellera ha destacat és que el Govern en funcions va persistir després de la suspensió cautelar del procediment per part de la justícia, enviant un requeriment el 30 de juny a Metrovacesa, SA, per tal de signar l’escriptura pública de compravenda el 5 de juliol, un dia abans de la investidura de l’actual presidenta Margalida Prohens al Parlament de les Illes Balears.

Auditoria de l’IBAVI i devolució de 17 milions a Ports IB

Davant el perjudici que l’operació suposaria als comptes públics de l’Administració —comprometent no sols els comptes de l’IBAVI, sinó també de Ports IB, del qual el Govern en funcions va detreure 17 milions d’euros sense el vistiplau del seu Consell d’Administració—, l’arbitrarietat de l’operació i la manca d’aval dels serveis jurídics de l’IBAVI, la Conselleria d’Habitatge, Territori i Mobilitat aprecia irregularitats, que condueixen, a més de desistir de l’operació d’adquisició i d’aturar el procés judicial vigent per tal d’evitar indemnitzacions, a fer el trasllat preceptiu de l’expedient a la Fiscalia per tal que apreciï si hi ha indicis de delicte, i a encarregar una auditoria de la gestió de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI).

Finalment, el vicepresident i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha informat que s’iniciarà el procediment per a la devolució dels 17 milions d’euros detrets a Ports IB i dels 9 milions restants als comptes generals del Govern de les Illes Balears.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.