110 anys d’evolució de la capçalera d’El Iris

Bep Al·lès / Ciutadella – La capçalera d’El Iris ha anat evolucionant, com també ho ha fet la societat i el temps. Hem passat de diari a setmanari, de “Diario Católico” a “Diario antifascista” de “semanario de información i cultura” a “setmanari d’informació i cultura”, del blanc i negre al color, de la tipografia a sistema d’impressió digital, passant també per offset. Però on més canvis s’ha produït en la capçalera ha estat entre 1986 i 2023, potser també els anys en què més ha evolucionat i més canvis ha patit la societat, canvis que també s’han reflectit als mitjans de comunicació.

Capçalera del 1913.

‘El Iris, Diario Católico’, 1913-1943
La primera capçalera de “El Iris, Diario Católico” va ser dissenyada el 1913 als obradors de la “Imprenta y Tipografia del Sagrado Corazón de Jesús” coneguda popularment com “S’Imprenta des Racó” al número 40 del carrer de Ses Voltes. Aquesta primera capçalera es manté vigent fins al 1933 quan es canvia la tipografia per una futura, i guanya cos el nom de “Diario Católico”.

El tercer canvi que fa El Iris en la seva etapa com a diari, pel que fa a la capçalera, és quan el 1937 és incautat per la República i passa a denominar-se “El Iris, Diario Antifascista” fins al 1938.

Capçalera del 1943.

‘El Iris, Información y Cultura’, 1943-1986
Llavonces desapareix per una petita etapa de 5 anys fins que al mes de juliol de 1943 apareix de bell nou la capçalera d’El Iris a Ciutadella, però ja no ho fa com a diari, sinó com a setmanari, i el seu editor i propietari ja no és el Bisbat de Menorca, sinó que ho és Josep Al·lès Quintana, impressor i editor que el 1913 havia iniciat la seva etapa laboral com a mosso a la impremta des Racó, i va ser la seva primera feina el repartiment del nou diari “El Iris”. Al·lès que havia editat entre 1939 i 1940 el setmanari “Hondero” clausurat per orde governamental que prohibia la creació de nous mitjans de comunicació a l’illa, arriba a un acord amb el bisbe Bartomeu Pascual Marroig per a comprar a la Diòcesi la capçalera de l’antic diari El Iris, i d’aquesta manera es pot tornar a publicar el nostre mitjà, però com a setmanari, ja que sols es permetia un sol diari a l’illa i era el “Menorca”.

El 1943, idò, Josep Al·lès Quintana dissenya la capçalera de “El Iris, Información y cultura”. Ho fa en blanc i negre, amb una escala de grisos. Per motius de maquetació hi ha dos tipus de capçalera, l’horitzontal, més comuna i a quatre columnes i la vertical, a una columna de tres, amb la que es publica el primer nombre i s’emprarà algunes vegades als anys 1944 i 1945.

Capçalera del 1986 dissenyada per Romero.

‘El Iris, Semanario’, 1986 – 2003
Capçalera dissenyada per Romero, 1986
La capçalera de Josep Al·lès Quintana es manté vigent fins al 1986 on el dissenyador Romero, inclou unes petites modificacions a la tipografia, i elimina les paraules “Información y cultura” i les substitueix per “Semanario”.

Capçalera del 1993 dissenyada per Miquel Cardona Florit.

Capçalera dissenyada per Miquel Cardona Florit, 1993
Aquesta es manté vigent fins al 1993, any de la celebració del 50 aniversari d’El Iris com a setmanari. Miquel Cardona Florit és l’encarregat de fer el nou disseny de la capçalera. Sense perdre el seu disseny inicial es manté la tipografia, però l’ombrejat passa a ser més difuminat i el nom de “El Iris” torna a cobrar protagonisme davant “Semanario”.

Capçalera del 2003.

‘Setmanari El Iris, Informació i cultura’, 2003-2023
Capçalera celebració 60 anys de setmanari
El 2003, El Iris celebra el 90 aniversari de la seva capçalera i el 60 aniversari com a setmanari. Bep Al·lès Salvà decideix recuperar part del disseny inicial, i la recobra el fons i la taca de la capçalera on al damunt va impresa la tipografia, la de Miquel Cardona, però amb els canvis de color que va introduir Antoni Rabanal, que hi posa els colors de l’arc de Sant Martí. El 2003 es recuperen les paraules “Informació i Cultura”, amb l’entrada de la llengua catalana pròpia de Menorca, i també “semanario” passa a “setmanari”.

Capçalera del 2013 amb el nou disseny de ‘Singular’.

Capçalera celebració 100 anys: ‘Singular’
Amb motiu dels 100 anys de la capçalera, és quan s’aposta per un canvi d’imatge més profund i radical, s’encomana la nova imatge d’El Iris al gabinet de creació “Singular” de Palma, que presenta una imatge més nova i més actual, que no només afecta la capçalera, sinó també a la maquetació del setmanari.

Creada pel gabinet de creació ‘Singular’ de Palma, i vigent a partir del mes d’abril del 2013. Va substituir a l’anterior, mantenint la celebració dels 100 anys. I va ser la capçalera oficial del setmanari, obviant la part de ‘100 anys’, fins al 2018.

Capçalera del 2018 dissenyada per joan Mascaró.

Capçalera celebració 75 anys de setmanari: Joan Mascaró
El 2018 Joan Mascaró va preparar un disseny nou on el que se cercava era l’homenatge als orígens, a aquella primera capçalera creada pel mateix Josep Al·lès Quintana. És el retorn al primer El Iris, Información y Cultura.

Així, i després del 2018, la capçalera dissenyada per Joan Mascaró s’ha mantingut, obviant la part dels 75 anys. Fins que, l’any passat, i amb motiu del 80 aniversari, es va cercar un nou disseny de celebració.

Capçalera vigent fins al 2022.

Capçalera celebració 80 anys de setmanari: Miriam Triay
Agafant així el disseny original del 1943, Miriam Triay, una de les noves incorporacions de l’empresa, va dissenyar un logotip que representés la celebració dels 80 anys del setmanari. Un disseny que, a més, al·ludeix també al concepte de l’iris de l’ull -el 0 del nombre 80 és un ull-. En aquest sentit, també s’ha cercat el retorn als colors, a l’arc de Sant Martí que veiem del 2003 fins al 2013. A la idea que el setmanari presenta totes les mirades, ho pretén captar tot, sigui del color que sigui. Aquesta tornada al color i simbolisme, però, no s’ha fet de la mateixa manera, sinó que ara la capçalera apareix, segons la setmana i la imatge de portada, d’un color o altre, intentant abraçar la màxima diversitat. Mantenint però, sempre, el color turquesa com al de la marca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.