Enhorabona i gràcies al Setmanari “El Iris” Per J. Bosco Faner i Bagur

Bosco Faner / Ciutadella – 80 anys són un bon grapat d’anys d’informació i cultura. Enhorabona als editors, col·laboradors, lectors, amics… d’aquest Setmanari El Iris. Entre uns i altres, molts durant 80 anys, contribuïm a donar vida i promocionar la cultura i la història menorquina.

Eric Arthur Blair, més conegut pel pseudònim literari George Orwell, escriptor i periodista anglès que es caracteritza per la seva claredat i  intel·ligència i també per  l’oposició al totalitarisme, va dir: “Qui controla el passat controla el futur. Qui controla el present controla el passat”. Aquest escriptor i pensador anglès (1903-1950), pretenia subratllar la importància de conèixer la història. 

Editors, col·laboradors i amics de El Iris al llarg d’aquests 80 anys,  construïm un vincle amb els nostres antecessors i dibuixam un camí pels nostres descendents. Ho podem veure clar amb l’escrit de Bep Al·lés, director actual de El Iris, titolat: “El Iris, un mitja de comunicació obert al pluralisme d’una societat plural”. Ell mateix ens comunica al Setmanari passat: “La capçalera d’El Iris ha anat evolucionant, com també ho ha fet la societat i el temps. Hem passat de diari a setmanari, de “Diario Católico” a “Diario antifascista”, de “semanario de información y cultura” a “setmanari d’informació i cultura…”.

El Iris ha estat i és un bon mitjà per a conèixer un espai de la nostra història ciutadellenca i menorquina. Tot i que sabem que conèixer la història no ens fa infal·libles, també sabem que ens fa més conscients de com convé viure i actuar per encertar en bé del bon progrés i de la sana convivència. I tot i que conèixer la història tampoc ens evita la reiteració d’errors, si que ens fa conscients que hem de ser entre tots més responsables per evitar els que ja coneixem i per a no cometre’n d’altres.  L’estudi de la història ens ajuda a pensar críticament el nostre món i a tenir a les nostres mans les eines per entendre les arrels dels processos actuals i els mapes per orientar-nos en les incerteses del futur. En paraules de la historiadora canadenca Margaret MacMillan: “La història no produeix respostes definitives per sempre. És un procés”.

El Iris ens acompanya a no ser persones desarrelades. A no optar per  tancar-nos en un món nostre, fet a mida, i sentir-nos tranquils i contents  però desconnectats de les problemàtiques i de les expectatives del nostre entorn. El Iris ens convida entrar en el món real on ens ha tocat viure -Ciutadella, i Ciutadella oberta als demés-, i en aquest món concret, en ràpida transformació, portar-hi informació i reflexió.

En aquest moment de la historia, també avui afrontam moments apassionants. Hi ha nous reptes i noves incerteses. Inseguretats i injustícies diverses, però també moltes energies creatives que es canalitzen per al bé de tots. I en aquest context de llums i ombres, uns i altres intentam aportar el millor de cadascú. Desitj que “El Iris” segueixi fent camí i mostrant que la història és ensenyança per avui i per demà.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.