Pensament Per Raymonde Calbo Laffitte

Raymonde Calbo / Felanitx – La monja l’encén i el frare l’apaga, vet ací una  parèmia que va ensenyar-me la meva sogra felanitxera el primer 20 de juliol que vaig viure a Mallorca. –“És l’inici del període més calorós de l’estiu.  Santa Margalida (la monja), copatrona del poble de Felanitx, encén la calor i el frare, Sant Agustí, que se celebra dia 28 d’agost l’apaga”. A la resta de Mallorca el qui apaga la calor és Sant Bernat (20 d’agost). És ben sabut que Felanitx sempre s’ha distingit per ser un poble singular,  terra de genis i de psiquiatres.

La vigília de la festivitat de la patrona,  els cavallets acompanyats dels caparrots i dimonis omplen de colors i músiques els carrers cèntrics de Felanitx plens de gent estimadora d’aquesta tradició.  

Però avui, un dia d’una calor insuportable a Palma,  he recordat aquesta parèmia perquè trob que ja no s’ajusta a la realitat actual. Com tots  els que  tenim una edat, podem fàcilment constatar que res no és com abans. Ja fa estona que suam la camisa i que estam ben socarrats. Avui ni monja ni frare. El món ha canviat amb una velocitat que ni els més brillants estudiosos podien imaginar. Ni tan sols ja podem refrescar-nos a la mar perquè la temperatura de l’aigua està per damunt de l’habitual. Quina situació més preocupant! Sembla que en trenta anys les onades de calor que afecten les Balears s’han multiplicat per sis. No vull ni pensar en el que ens espera i m’agrada ésser optimista perquè aquest temps d’estiu i de calor també és sinònim de retrobaments, festes i sopars als carrers compartint tertúlies amb els amics, moments inoblidables d’alegria, de despreocupacions i de remembrances.  Sort que encara ens queden els deliciosos i refrescants gelats!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.