Miquel Fullana, regidor de Cultura i Festes “El meu objectiu no és canviar el que s’ha anat fent fins ara, sinó que, i en tot cas, millorar-ho. I si es pot fer res nou, millor”

Miriam Triay / Ciutadella – Miquel Fullana León es defineix a ell mateix com a un “actor, director i autor aficionat”. Gran seguidor i amant de la cultura, en totes les seves expressions, ara, i des de fa tan sols un mes, es troba al capdavant de les àrees de Cultura, Projecte de ciutat, Dinamització, Participació ciutadana, Festes, Comerç, Fires i Mercats. Des del setmanari hem volgut saber quines són les expectatives i iniciatives que té Fullana en ment per les diferents àrees.

Primer de tot, quines són les característiques de la seva persona que tenen a veure amb el seu nou paper dalt l’Ajuntament?
Amb la cultura, que és el que més conec, tenc una estreta relació de fa molts anys. Estic en el món del teatre des dels 12 anys, actuant o, fins i tot, i en els darrers anys, dirigint. Som un gran seguidor de la música, tant clàssica com moderna. Intent anar al màxim d’esdeveniments que s’organitzen, en aquest sentit, a l’illa. I la pintura és un art que sempre m’ha estirat i el qual he seguit. No en som un gran entenedor, ni tenc títols que m’atorguin un coneixement avalat, però sempre he estat mesclat amb cultura, dins la cultura i seguint la cultura. És una de les meves grans passions.

Pel que fa a Fires i Mercats, per exemple, durant tres anys vaig ser el coordinador del mercat d’Es Migjorn. Llavors sé un poc com va. Evidentment, i en el cas de totes les àrees que duc, hi ha els tècnics i administratius que són els qui m’ajuden i m’orienten.

Per què es va presentar a les llistes del PP?
Sincerament, no estava entre els meus plans presentar-m’hi. Però em van venir a cercar des del partit, perquè necessitaven a una persona que estigués ficada dins el món cultural i que li agradés. Que realment s’estimés la cultura i fes feina per ella. I van pensar amb jo. En aquest sentit, em vaig sentir molt alabat, i estic molt agraït que m’hagin donat l’oportunitat de poder fer feina per a tot el poble. Jo, en realitat, estic acostumat a fer-ho en petit, des de Calós o Sant Miquel. I ara la responsabilitat és major, però ho faré amb molta il·lusió i el millor possible.

Si passam a parlar de la regidoria de Cultura. Com diria que se la va trobar després de l’anterior equip de govern?
Jo crec que Cultura, precisament, és una àrea en què s’ha fet molta feina aquests darrers anys. A més, he de dir que el traspàs amb n’Andreu Cardona ha sigut molt fàcil. S’ha portat molt bé amb jo, i m’ha ajudat amb tot el que ha pogut.

A més que he trobat molta feina aclarida. De fet, en aquests moments, encara estem treballant en tot el que ja estava programat i començat. Amb els convenis amb entitats, la programació de diferents actes… Ho han deixat tot molt ben encaminat, perquè després puguem arrencar els projectes que veguem necessaris.

En aquest sentit, m’agradaria destacar que les iniciatives que ara estem seguint de l’anterior equip de govern, que ja estaven planificades i ja s’estan fent, com les ballades folklòriques dels diumenges, o els diferents festivals, són clau per la cultura a Ciutadella. Com les col·laboracions amb JM Ciutadella, Pedra Viva o Lithica, que estan brindant uns espectacles increïbles. S’està fent molt bona feina. I en la mesura del possible ho mantindrem. Sincerament, ens hem de trobar amb traves, sobretot econòmiques, greus, per no seguir-ho.

Però bé, la meva idea és mantenir tot el que pugui del que ja hi ha, i acabar el que s’ha començat. Hi ha molts projectes programats que, per nosaltres, també són molt necessaris, així com ho eren per a l’anterior equip de govern. 

Per tant, continuareu amb la línia cultural que hi ha hagut fins ara?
En termes generals, sí. Jo ara encara m’estic posant al dia de tot. Dels convenis que hi ha, el que s’ha fet, el que està planificat, el que es contempla en els pressuposts… i començ a valorar les coses. De moment no he vist res que jo no hagués fet o seguiria fent. Però s’ha de posar tot damunt la taula i acabar d’estudiar bé. Ja ens estem reunint amb l’equip i ho estem mirant. A poc a poc i amb bones ho anam fent, perquè hi ha molta cosa.

Però bé, vull que quedi clar que el meu objectiu no és canviar el que s’ha anat fent fins ara, sinó que, i en tot cas, millorar-ho. I si es pot fer res nou, planificar iniciatives pròpies, millor.

Miquel Fullana i Jaume Fedelich en la inauguració de l’exposició a El Roser d’aquest darrer. Com un dels primers actes del nou regidor de Cultura.

Pel que fa als projectes ja començats, n’hi ha alguns que destaquen per l’èxit i necessitat, com el Teatre des Born, el Tast de Cultura, el Museu de Can Saura, l’Escola de Música, o Eduquem en la Cultura. Què tenen pensat fer amb aquests?
Anam per parts. El Teatre des Born, amb la fundació Ciutadella Cultura, de moment està funcionant. Així que seguirà com està.

Pel que fa al Tast de Cultura, ja estem organitzant el d’enguany. En aquest projecte hem fet un canvi de dates, ja que consideram que és millor fer-lo fora de la temporada turística. Encara estem estudiant el mes exacte, però serà setembre-novembre. Des de Cultura creim que per anar a segons quins llocs, en plena temporada estival, costa més arribar-hi. L’accés, en diferents sentits, es complica.

El Museu de Can Saura està en marxa, i tot seguirà com estava planificat per l’anterior equip. Igual que l’Escola de Música. L’equip de Cardona ja havia deixat molta feina feta i en procés, i nosaltres ara el que farem és seguir-la.

I, finalment, el projecte Eduquem en la Cultura per jo va ser un encert, per tant, en la mesura del que pugui, el seguirem fent com fins ara. Encara no m’ho he pogut mirar, perquè ja entra en la temporada següent, però la idea és continuar-ho fent i, com a molt, proposar i estudiar millores, si fan falta. De fet, jo hi vaig participar, concretament en la Setmana del Teatre, amb l’Associació d’Antics Alumnes de Don Bosco, i em va semblar molt bona iniciativa.

Però bé, la idea és que en general, dins l’àrea de Cultura, hi ha hagut molt bones iniciatives, i el que cercarem és seguir-les i potenciar-les.

Si en centram en l’Escola de Música, ens podria dir en quina part del procés es troba actualment?
Ara, en breu, sortirà el Concurs d’idees. Després s’hauran d’adjudicar les obres. És un procés llarg, però estem fent les passes i ho farem el més ràpid que puguem. Nosaltres volem l’Escola de Música, i n’és una prioritat.

En aquest sentit, vau mencionar des del partit l’interès de fer un canvi d’ubicació d’aquesta. Segueix en peu?
No. Sí que és veritat que ens hagués agradat més un altre lloc, que creim més adient. Però ara ja no es pot fer. Ja s’han invertit temps i diners en l’emplaçament escollit per l’anterior equip de govern, i seria retardar-ho tot molt. A més que suposaria una pèrdua de diners innecessària per als ciutadellencs i ciutadellenques. Hem de ser realistes, pensar i actuar en coherència. Per açò seguirem amb el camí ja començat. I el projecte es farà com s’havia previst.

I tenen algunes iniciatives noves ja en ment?
Sí, algunes ja em roden. Però com dic, ara encara estem amb el ja programat, i estudiant si ho podrem mantenir. I també hem de mirar com preparar aquestes possibles iniciatives noves, com col·locar-les i com organitzar-les. Que no es trepitgin amb altres ja començades i que donen bons resultats. Però bé, que primer vull veure com avança i està tot. Després ja veurem. De moment, no vull dir res.

Però estaran centrades en alguna àrea cultural concreta o…?
No, jo crec que s’ha de fomentar tot. De fet, l’objectiu meu és aquest.

Però sí que és veritat que hi ha una part que per jo encara es podria potenciar més, i és la literatura, és a dir, la lectura, els llibres, els escriptors, les presentacions… per jo és una de les parts de la cultura que, potser, s’està quedant més enrere. Per açò és una en què vull incidir.

Si passam a parlar de les altres àrees en què també juga un paper clau, quines expectatives en té?
Bé, dins Festes, que és l’altra àrea més gran, ara estem treballant amb el Sant Joan 2024 [veure notícia pàgina X]. Però també s’atraca Nadal, i hi ha tot el tema d’il·luminació que ja estem estudiant. Estem mirant si podem aportar-hi res nou, i si s’han de millorar algunes de les instal·lacions, per fer que Ciutadella brilli més. Sense exagerar, però sí donant més vida al municipi. Pel que hem vist amb els tècnics i electricistes, ja hi ha alguns llums que estan obsolets i haurem de canviar, per exemple.

També hi ha Sant Antoni damunt la taula, amb la fira, que com també és una de les meves àrees, la de Fires i Mercats, ho podré fer tot conjuntament, i intentaré que sigui més ràpid i fàcil d’aclarir. És un avantatge, tenir-ho junt.

Després vindrà Carnaval, que ja puc avançar que seguirem amb els carnavals temàtics, i que ja estem mirant quin serà el tema del 2024. La direm l’abans possible per poder facilitar els preparatius a la gent, ja sigui en disfresses, carrosses… el que sigui necessari perquè tots xalem. I, sobretot, ens volem centrar a mirar de potenciar el dissabte de Carnaval. Perquè encara que sabem que la gent marxa fora, n’hi ha que es queda a Ciutadella. I ha de tenir també una oferta festiva.

I bé, tot està per veure i mirar, però ja estem fent feina amb el més proper, com he dit.

A partir d’aquí, les idees que puguem tenir, i siguin factibles i coherents, les intentarem posar en marxa. Sobretot, el més important, és fer que Ciutadella pugui tenir el que li fa falta.

Hi ha molta feina a fer, en general, i jo l’enfront amb molta il·lusió. El que vull és que Ciutadella brilli tot l’any. I açò vol dir feina i hores, però em posaré amb el que faci falta.

One Comment on “Miquel Fullana, regidor de Cultura i Festes “El meu objectiu no és canviar el que s’ha anat fent fins ara, sinó que, i en tot cas, millorar-ho. I si es pot fer res nou, millor”

  1. Sembla un acudit, i dels flacs. Com pot ser que es presentin a les eleccions sense CAP CASTA de programa? Com pot ser que del què s’ha fet fins ara, que no és poc, tot els hi vagi bé. I que ho digui sense cap tipus de vergonya? Com pot ser?

    Deu ser que el llistó és molt alt i no troben res que l’anterior govern municipal deixés de banda i sense fer. Deu ser açò. Però que l’alternativa ha de venir marcada d’abans de les eleccions. Que sigui aquesta em fa pensar que la CULTURA no es troba dins cap llista de prioritats i que farem el que prodrem, com bé diu el nou regidor.

    Som un poble amb moltes il·lusions, creatiu i amb moltíssims col·lectius que aporten a la porposta cultural que es fa a Ciutadella, i aquests col·lectius i gent necessiten del suport municipal per a dur a terme els seus objectius, que no són altres que posar a disposició de la gent una oferta ample i variada d’espectacles d’aquí i de fora. Ciutadella és ple de creació i originalitat com per tenir un personal d’aquest perfil tan baix com el que ens ha tocat. Aquesta és la meua opinió, una vegada llegida aquesta trista entrevista.

    Que Déu mos agafi confessats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.