Daniel Marqués, regidor de Turisme i Medi Ambient "Manca conscienciació per preservar les platges"

Itziar Lecea / Ciutadella – El nou regidor de Turisme i Medi Ambient, Daniel Marquès, s’ha posat a fer feina de valent amb el manteniment de platges just entrar al càrrec. És la part més visible d’una àrea que durant les primeres setmanes del nou govern ha anat apagant focs de feines de manteniment a urbanitzacions com Cala en Blanes, però que espera poder tenir prou temps durant els mesos d’hivern per elaborar un pla que permeti millorar les zones turístiques del nostre municipi. Aquesta setmana coneixem la feina feta fins ara pel nou regidor i els plans de futur.

Començar una legislatura amb la temporada iniciada, no deu haver ajudat a fer feina damunt urbanitzacions…
Per aquest estiu, com era d’esperar, no hem tingut molt de marge d’actuació damunt de les urbanitzacions perquè estem en plena temporada. Sí que hem fet treballs d’urgència i de manteniment. Però la nostra idea és poder veure les necessitats durant l’hivern i poder posar en marxa un pla més extens d’actuacions a aquestes zones. Tanmateix, ja des del primer dia vam detectar incidències, com que a Cala en Blanes hi havia molts de trams que no funcionava l’enllumenat públic. Tanmateix, serà un treball conjunt de l’Ajuntament, no només de l’àrea de Turisme.

Heu xerrat de les necessitats d’aquestes zones amb els vesins?
Encara no hem tingut temps de reunir-nos amb totes les associacions de vesins d’urbanitzacions i comerciants, però sí que hem donat prioritat a petites actuacions de manteniment que hem pogut fer amb la brigada a través de l’àrea de Manteniment i millora de via pública, que duu n’Esperança Juaneda. Està clar que al pla d’urbanitzacions que volem desenvolupar durant l’hivern, haurem de fer una repassada a totes les instal·lacions, ja sigui enllumenat, voreres, zones verdes… Començarem per tenir-les netes i aclarides. La resta d’actuacions, que impliquen a l’àrea d’Urbanisme, les hem de pensar i planificar amb calma. Quan comencem a fer feina de forma conjunta, segurament veurem les necessitats reals de renovació d’urbanitzacions o zones turístiques que han quedat obsoletes. Per ara, ens centrarem aquest estiu en el manteniment.

Heu fet ja manteniment a platges com Cala Blanca. Era urgent?
Ha estat una platja molt descuidada durant els darrers anys, i sabem que el que necessita és anivellar l’arena. Avui en dia, encara no està anivellada al 100%, però sí que hi hem actuat de forma conjunta amb l’àrea de Projectes Sostenibles del Consell per millorar-la. Durant aquestes setmanes hi hem fet diverses actuacions que permeten que, la majoria de dies, la platja presenti un aspecte net, perquè ara l’aigua de la bassa ja drena per ella tota sola els dies que surt. Per altra banda, també ens hem posat en marxa per poder instal·lar un sistema de recirculació de l’aigua, que és un projecte que es va iniciar i es va intentar licitar dues vegades amb l’anterior govern, però va quedar sempre desert.

Quin és l’estat de les altres platges del municipi?
Totes les platges tenen alguna cosa a millorar. Per exemple, tenim que Son Xoriguer és una platja amb molta pedra, que suposadament els comerciants de la zona han anat llevant amb el temps, el que ha repercutit en la salut de l’arenal i que de cada vegada tinguem manco arena. El fet d’actuar sense un pla, pot causar més mal que bé a aquests tipus d’arenals.

Són necessàries campanyes de conscienciació per mantenir les platges en bon estat?
És una feina que ens tocarà fer, però també és cert que la realitat de cada platja és diferent i cada una té una problemàtica que s’ha de resoldre de manera diferent. El que és clau és poder comunicar les actuacions als més afectats, que solen ser comerciants i vesins de la zona, i explicar-lis. Ens està passant aquestes setmanes amb els de Cala Blanca, als quals hem donat a conèixer les actuacions que fem i per què, en un moment puntual, pot tornar a formar-se la bassa, que és quan hi ha una mica de rissaga a la cala i la mar entra. Hem de tenir clar que una cosa és mantenir les platges en condicions i l’altra és donar a entendre que les platges són ecosistemes vius, i que no sempre presentaran el mateix aspecte.

Es preveu millorar també les zones de bany de vorera que són afectades per Costes?
No tot depèn de Costes. De fet, hi ha negocis que quan van accedir a locals que tenen pas directe a zones de bany, van signar un contracte pel qual es feien càrrec del manteniment. De manera que en aquest moment estem revisant com estan aquests contractes per poder millorar aquestes zones de bany de manera coordinada. Evidentment, també estem treballant amb Costes per fer actuacions a zones de bany de Cala Blanca, Santandria, Sa Caleta, Son Xoriguer i també Cala Galdana. Hi ha diverses actuacions pendents, però estem mirant com les encaram i com les encaixam dintre dels nous pressupostos.

Què vol dir que no tot depèn de Costes?
El pont de Cala Galdana, per exemple, és de Costes. Però l’any 2003 es va firmar un conveni amb el qual l’Ajuntament de Ciutadella es feia càrrec del manteniment. Dintre del Pla Insular de Cooperació del 2022, es va preveure una licitació per aquest manteniment que finalment va quedar deserta. De manera que hem de tornar a redactar el projecte, cercar el finançament, i tornar a fer una licitació. És inevitable fer actuacions a segons quines zones de manera conjunta, no només amb Costes, sinó també amb el Consell Insular.

És la segona vegada que menciona licitacions sense adjudicar. És un problema?
Va ser un dels primers temes que em vaig començar a mirar, i veure per què van quedar tantes licitacions desertes, que sol ser bàsicament per pressupost. Però és un dels temes que vull atacar primer, poder treure licitacions d’acord als preus actuals per tal que no quedin desertes i quedin coses sense fer, com el de manteniment del pont de Cala Galdana.

En matèria de promoció turística, quin plantejament pensa fer?
Tenim poca competència pel que fa a promoció, però sí que estem ja en marxa, de manera conjunta també amb el Consell, de cara a FITUR de 2024. Hem de tenir en compte que podem fer poc a nivell municipal, però sí que m’agradaria poder modernitzar la promoció i la informació turística del municipi, incorporant QRs i donant pes a les noves tecnologies.

El turisme dintre de ciutat, funciona o s’ha de millorar?
Pel que fa a activitats, crec el programa Enjoy Ciutadella és una molt bona iniciativa que continuarem fent, amb algunes millores com la implantació de noves tecnologies que comentava. Tanmateix, sí que hem detectat que hi ha cert malestar entre alguns vesins del centre històric a causa de les activitats guiades turístiques d’empreses que venen de fora, pel que estem treballant per poder tenir un reglament que especifiqui com poden ser aquestes visites de manera que no afectin el descans i la vida dels vesins.

2 Comments on “Daniel Marqués, regidor de Turisme i Medi Ambient "Manca conscienciació per preservar les platges"

  1. 2 propostes pel regidor de medi ambient
    Si té un poc de sensibilització ecològica hagués estat bé no engegar ses dutxes de ses platges
    L’altra declarar ses platges sense fum
    Actualment només tenim sa platja Gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.