El Consell Insular de Menorca es persona en el procés judicial contra l’Associació Cultural Baladí

El Consell Insular de Menorca s’ha personat en el procés judicial contra la representant de l’Associació Cultural Baladí, que presumptament ha cobrat subvencions públiques a través de factures falses a diferents administracions, entre elles del Consell Insular de Menorca. Així ho ha fet públic aquest dijous, 17 d’agost, el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Joan Pons.

El conseller ha explicat en roda de premsa que el maig de 2022 es va tenir coneixement d’una investigació de la Fiscalia Anticorrupció contra dita associació cultural per un possible frau en subvencions a diferents administracions de les Illes Balears. Dia 2 de març de 2023 el Jutjat d’Instrucció Nº 1 de Palma va comunicar al Consell Insular de Menorca l’oferiment d’accions en el procediment de Diligències Prèvies Abreviades (DPA 113/2023) contra la responsable de l’associació cultural Baladí per delictes continuats d’estafa continuada, falsedat en document mercantil continuat i frau en subvencions. I dia 7 de març de 2023, des dels Serveis Econòmics del Consell Insular de Menorca es va comunicar als responsables polítics d’aquell moment l’oferiment del Jutjat perquè el Consell Insular de Menorca es personés al procediment, ja que d’acord amb l’escrit de Fiscalia durant el període 2016-2020 l’Associació Cultural Baladí va rebre ajudes del Consell Insular de Menorca per valor de 49.760 euros simulant costos d’activitats per valor de 328.880 euros.

En paral·lel, el servei de Tresoreria del Consell Insular de Menorca va comunicar a l’equip de govern que, en realitat, durant el període 2016-2020 figuren unes obligacions reconegudes de 97.371,01 euros i uns pagaments efectuats a favor de l’Associació Cultural Baladí de 95.995,55 euros. Però, en aquell moment, el Consell Insular de Menorca no es va personar al procediment judicial.

“Denunciam la inacció i deixadesa de funcions de l’anterior equip de govern format per PSOE, Més per Menorca i Podem, especialment de l’anterior conseller de Cultura, qui firmava aquestes ajudes, i sobretot de l’anterior presidenta del Consell, ja que quan van tenir l’oportunitat de personar-se en el procediment judicial, no van fer absolutament res per defensar els interessos de tots els menorquins davant aquesta presumpta estafa”, ha explicat Joan Pons.

“Per mor d’aquesta inexplicable inacció, no sabem si fruit de la incompetència o de la desídia, el Jutjat ha donat la Instrucció per tancada, i des del Consell ja no podem aportar noves proves. Consideram aquest fet molt greu, ja que Fiscalia a l’escrit d’Interposició de Querella diu que l’Associació Cultural Baladí va rebre ajudes per part del Consell per valor de 49.760 euros quan en realitat l’import és pràcticament el doble”, ha afegit el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports. “I per si no fos prou greu, denunciam també l’ocultació que s’ha fet d’aquest tema per part de l’anterior equip de govern, concretament dels responsables de Més per Menorca, durant el traspàs de poders. Consideram que no hi hauria d’haver interessos partidistes amb un tema tan seriós com aquest que perjudica a tots els menorquins. Des de l’actual equip de govern del Consell, just hem tingut constància d’aquests fets tan greus hem actuat contractant advocat i procurador per personar-nos al procediment judicial”, ha conclòs conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.