Contra el càncer de pell

Miriam Triay / Ciutadella – Tres pilars són els que segueix l’AECC. La prevenció, l’acompanyament del malalt, i la investigació. Per poder ajudar a tots aquests, l’associació organitza diferents activitats, com la que hem anunciat aquesta setmana, el VIII Concurs solidari d’albergínies plenes i coques. Però també intenta conscienciar, contestant al primer pilar, mitjançant diverses campanyes que es fan, diferenciant cada tipologia de càncer.

Encara que la campanya contra el càncer de pell s’iniciés el 23 de maig, tenint en compte l’augment de risc a l’estiu, l’AECC segueix organitzant activitats per conscienciar la població.

Primer de tot, és important repassar les dades ofertes per l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia. Es tracta d’un tipus de càncer que ha crescut un 40% a Europa des del 2019. A Espanya, es detecten 78.000 nous casos cada any. I va en augment. A més, presenta tres tipologies de malaltia, i segons ella, la incidència en la població és una o altra: Per cada 100.000 habitants, es donen 120 casos de carcinoma basocel·lular; 40 casos de carcinoma escamós de pell; i 12 casos de melanoma.

Tot i les xifres tan alarmants, també cal tenir present que és un tipus de càncer altament prevenible, perquè és visible. Però calen una sèrie de comportaments per part de la població que ajudin a poder posar-hi fi ràpidament o, fins i tot, evitar-ho al màxim.

Què ens diuen i fan des de l’AECC? Segons Rufi Lorente, “el més important, i el primer que solem fer, tenint en compte que la campanya s’inicia el mes de maig, és incidir en l’educació, en els més joves. Conscienciar-los prest”. Així, diferents voluntaris de l’entitat van accedir a les escoles públiques del municipi, per intentar mostrar, als més petits, els perills que pot provocar aquest càncer, i com evitar-ho. Entre altres coses, i juntament amb un grup de farmacèutics amb que van col·laborar, van preparar un còmic informatiu.

Com ens explica Lorente: “La hidratació, la crema solar i peces de roba que ens protegeixin, com capells o ulleres de sol, a l’estiu són clau”. Però no només en la temporada estival és quan el sol pot ser perillós per a la nostra pell. Sinó que, i com expliquen des de l’AECC de Ciutadella, “s’ha de tenir present que és durant tot l’any que hem de mirar de protegir-nos del sol. A l’hivern encara que el sol sembli que no afecta, els rajos ultraviolats ens feren igual. Les mans i la cara, sobretot, estan exposats tots els dies de l’any, i els hem de protegir. La crema solar en aquest sentit ha de ser la nostra companya imprescindible”.

Els càncers de pell són dels més estesos, actualment. Gràcies a la investigació s’han trobat moltes mesures i cures, però segueix sent clau que el ciutadà prevengui i es mentalitzi que ha d’evitar l’exposició al sol el màxim possible. Es fàcil de combatre, només hem de tenir clar com. I per açò l’AECC fa diverses activitats relacionades que serveixen per a informar, sobretot, als més joves. Si durant aquests mesos d’estiu veieu a voluntaris que vos volen exposar algun tipus d’informació, atureu-vos, segurament volen prevenir-vos d’aquest o algun altre tipus de càncer. A vegades una escolta activa ens pot salvar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.