Tres propostes menorquines es presenten al ‘Food Film Menu 2023’ La llista de guanyadors es farà pública el setembre de 2023 i s'obrirà un període de votació en línia a les xarxes socials d'IGCAT per seleccionar els audiovisuals preferits del públic.

Tres propostes audiovisuals participaran en l’edició d’enguany del ‘Food Film Menu’ representant a Menorca Regió Europea de Gastronomia en el certamen de curtmetratges organitzant per l’IGCAT (Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme).

D’una banda, el director Àlex Arroyo presenta ‘Sa cuina dels records’, un audiovisual en el qual Pau Sintes, anomenat Millor Jove Xef Europeu l’any 2022, és el protagonista i parla de l’herència culinària de l’àvia, alhora que planteja el futur de la cuina de Menorca des d’una visió mediambiental, turística i temporal. Aquest documental va ser presentat al públic durant el passat mes de juny en el marc del Cooking Films 2023 del Festival Internacional de Cinema de Menorca.

Així mateix, des de l’Associació d’Educació d’Adults de Menorca es presenta ‘Atemporal’, un curtmetratge produït per Talaiot Estudios i la mateixa Associació d’Educació d’Adults de Menorca, amb guió de Jaume Gomila, Aleix Pinadella i Gerard Dols. Es tracta d’un film de caràcter experimental que parla de passat, present i futur de la gastronomia menorquina amb la participació de tres cuineres que representen a tres generacions i presentant, al mateix temps, tres plats singulars de l’illa. A més, ret homenatge a una de les pioneres i defensores de la cuina d’arrel.

Finalment, el departament d’Economia presenta ‘Segones Oportunitats’, dirigit per Laura Tresserras i Gilbert González, de la productora Bendito Films, un documental basat en la iniciativa de Càritas Menorca que ha convertit l’antic restaurant Ca n’Aguedet d’Es Mercadal en un centre de formació que promou l’ocupació i lluita contra l’exclusió social. En aquest cas, Pedro Morlá és l’actor que es posa en la pell d’un aturat de llarga durada que recupera l’esperança de poder incorporar-se al món laboral. Mostrant el costat més humà de productors i cuiners, el personatge aconsegueix fer un gir a la seva vida. Precisament a l’edició de 2022 del ‘Food Film Menu’ el curtmetratge ‘Sa caseta de vorera’, dirigit per Bendito Films, va ser premiat en la categoria de Joves agricultors i pescadors.

La proposta de la productora menorquina va ser escollida per representar a Menorca en una convocatòria organitzada per l’Associació Leader Illa de Menorca, en col·laboració amb el Consell Insular de Menorca i la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM). La iniciativa es va finançar amb fons FEDER, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de les Illes Balears i, en concret, s’emmarcava en el projecte de ‘Suport a Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022’ de l’Associació Leader Illa de Menorca.

L’any anterior, el 2021, el curtmetratge titulat ‘A Food and Love Story’, realitzat també per Bendito Films amb l’impuls del Consell Insular de Menorca, va ser seleccionat com la Millor Peça Audiovisual Europea d’aquest mateix certamen. El 2020 Menorca ja havia estat premiada. L’audiovisual ‘La cuina de Sant Joan’, produït per Empàtic Comunicació, va guanyar en la categoria d’Experiències gastronòmiques per als visitants, mentre que la peça ‘Maonesa, la salsa universal’, també de la productora Empàtic, va ser la guanyadora de la categoria Rutes històriques de gastronomia, a més de ser reconeguda amb el tercer premi absolut.

El Food Film Menu és un concurs en el qual les Regions Europees i Mundials de Gastronomia tenen l’oportunitat de participar presentant audiovisuals que promoguin pràctiques sostenibles, productes, receptes locals i tradicionals relacionades amb la gastronomia de la regió. La dinàmica del certamen consisteix en la selecció de fins a deu millors films per part d’un jurat internacional d’experts en els sectors de la gastronomia i el cinema. Aquest mateix jurat premiarà al Millor Director Jove. La llista de guanyadors es farà pública el setembre de 2023 i s’obrirà un període de votació en línia a les xarxes socials d’IGCAT per seleccionar els audiovisuals preferits del públic.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.