El futbol femení es consolida a Ciutadella

Nicole De Domingo / CiutadellaL’U.E. Sami és un dels pocs clubs de futbol a Menorca que té un equip únicament format per al·lotes. Ja fa més de cinc anys que aquest equip femení fa entrenament de manera habitual i competeix. En aquests moments és una de les dues formacions femenines de Menorca en funcionament, tot i que sembla que l’interès generat entre les al·lotes joves fa sospitar que no seran les úniques. Aquesta setmana hem parlat amb en Sam Martí entrenador de l’equip femení de l’U.E. Sami.

ELS INICIS DE L’U.E SAMI FEMENÍ
La idea de fer un equip femení de futbol va sorgir per donar sortida a aquelles al·lotes que volien jugar aquest esport, que és molt més popular entre els al·lots. Com comenta en Sam Martí, actual entrenador de l’U.E. Sami femení, “va ser en Damià Bosc qui va tirar la idea endavant, amb el suport del club.” Una idea nova que va fer que al començament del primer dia només fossin set o vuit al·lotes. De fet, en ser tan poques, no competien, només entrenaven. “Arrel de tot l’esforç d’entrenament al llarg d’un any, la cosa va anar creixent fins al que som avui en dia.”

El futbol femení al Sami, a causa del seu naixement i creixement, ha decidit enfocar més a les seves jugadores en un cicle més formatiu, i no tan competitiu. “Avui en dia, que ja hem crescut, intentem tenir un poc més clar el tema de competir, i ja funciona com qualsevol equip sènior que hi ha, però sempre tenint en compte que és molt complicat”, comenta l’entrenador.

LA VISIÓ ACTUAL DEL FUTBOL FEMENÍ
Les famílies juguen un paper important en la decisió de participar en un equip de futbol, un esport que és eminentment masculí. “Crec que hi ha hagut un canvi de paradigma important. I no hi ha impediments per part de les famílies de què cap al·lota pugui jugar.” S’ha notat que hi ha més participació cap a les dones per introduir-se al món del futbol, i encara que sigui més complicat pel fet de ser una illa tan petita en Sam, afirma que “les jugadores solen estar molt implicades, tenir molta actitud, i sobretot tenen molt clar que és una oportunitat que fins ara no tenien i això les jugadores ho valoren molt.”

I pel simple fet que van començar sent unes poques al·lotes que van voler jugar, ara, l’any 2023 l’equip femení del Sami ja té pràcticament cada any una plantilla d’entre disset i vint jugadores. Han passat de només entrenar, a jugar partits a la lliga autonòmica. I de quedar en una posició no gaire important en aquesta lliga, a fer terceres en aquesta aventura futbolística. De fet, les jugadores, només tenen oportunitat de poder competir a nivell autonòmic, perquè a Menorca, amb el fet de només tenir dos equips, no és possible crear una lliga insular. Tanmateix, sembla que existeix la possibilitat, que es pugui formar un nou equip de futbol femení, a la zona del llevant de l’illa.

En Sam Martí, assegura que el manteniment de l’equip femení de l’U.E. Sami està garantit gràcies a les filletes que juguen a la categoria infantil i que mantenen l’interès per l’esport” El problema amb el qual ens trobem és que al complir divuit anys les al·lotes surten a estudiar i no poden dedicar temps al futbol. Per això estem molt atents a les noves jugadores que poden sorgir de categories inferiors.”

LES DIFERÈNCIES ENTRE EL FUTBOL FEMENÍ I MASCULÍ
I encara que està bastant clar que hi ha unes simples diferències entre el futbol femení i el masculí el que passa, segons comenta en Sam “és que a vegades es cau en l’error de dir que el futbol femení és pitjor que el masculí, i jo no ho crec. El futbol femení té moltíssimes coses bones”. Petites diferències que fan que el mateix esport sigui vist des de diferents punts de vista. “Sobretot en l’àmbit físic, el futbol sènior masculí és més contundent, és més dur i segur que té un punt més de velocitat. Però en l’àmbit de tàctica i tècnica és molt millor el futbol femení. He entrenat a al·lots i a al·lotes i ara mateix disfruto molt més entrenant al·lotes.”

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.