Menorca Talaiòtica - Unesco

Ciutadella aprovarà aquest mes l’ordenança que ha de millorar la convivència entre patinets elèctrics i peatons

Llorenç Allès / Ciutadella – Els vehicles de mobilitat personal (VMP), bàsicament els patinets elèctrics, són una opció que cada vegada més veiem als carrers de Ciutadella. S’han convertit en un actor més en el trencaclosques de la mobilitat al municipi, i la seva proliferació ha generat algunes queixes i també ha permès un canvi en la manera de moure’ns. Són ja nombroses les persones que l’empren per anar a la feina, per moure’s d’un lloc a l’altre de la ciutat i, ara que està a punt de començar el curs escolar, també són molts els joves que l’empren per anar als centres escolars.

Davant aquest fet, s’ha fet necessari regular uns elements que a altres municipis de Menorca ja compten amb normes específiques. Si es compleixen els terminis, el Ple de l’Ajuntament de Ciutadella debatrà a finals d’aquest mes de setembre la proposta d’ordenança per als vehicles de mobilitat personal, iniciada al passat mandat i que compta amb el beneplàcit de l’actual equip de govern.

La regidora de Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Raquel Pericás, explica que “aquesta norma ha de servir per conscienciar a la ciutadania que dalt d’un patinet no es pot fer allò que es vulgui, com passa amb qualsevol vehicle. És una cosa que és de sentit comú, però el fet de disposar d’una ordenança ens donarà més força per poder aturar alguns comportaments i sancionar-los amb més contundència”. Fins ara, la regulació dels patinets elèctrics es basava en les directrius de la Direcció General de Trànsit, que són genèriques. És aquesta norma la que va permetre fer dues campanyes especials de control d’aquests vehicles durant el mes de març, on es va constatar que existien buits legals i, sobretot, que imperava un ampli desconeixement de les normes o, en alguns casos, es passaven per alt.

Així, entre els dies 13 i 26 de març, la Policia Local va controlar 139 patinets elèctrics als carrers de Ciutadella. Es va avisar d’usuaris que conduïen sense casc, damunt les voravies, amb auriculars o patinets que transportaven a més d’una persona. En  base a la normativa estatal es van imposar 7 denúncies. Quan l’ordenança estigui aprovada, serà més fàcil detectar comportaments inadequats i, per tant, imposar sancions. En principi, explica Pericás, la norma entrarà plenament en vigor el novembre o el desembre, després de la tramitació adminisdtrativa pertinent.

El cap de la Policia Local de Ciutadella, Diego Pastrana, afirma que “la nostra voluntat és prevenir, no perseguir”, i per tant serà molt important la feina d’informació i divulgació de la nova norma. En aquest sentit, recorda que la primera campanya (la del mes de març) estava sobretot enfocada “a que les persones sabessin quin vehicle conduïen, les seves possibilitats i les seves obligacions”. Quan l’ordenança s’hagi aprovat inicialment, està previst que es posi en marxa una campanya informativa als centres educatius de Ciutadella, tant de primària com de secundària, que serà impartida pel grup de policies tutors del municipi. Pastrana explica que “s’han detectat persones menors de 14 anys que condueixen aquests vehicles quan no poden fer-ho”, i també entén que el sector jove és un dels grans usuaris dels patinets elèctrics. En la mateixa línia s’expressa Raquel Pericás, qui apunta que “és molt important fer conscienciació entre aquesta població, ja que estic segura que quan sàpiguen que poden ser sancionats, ja aniran més alerta”.

També està prevista una àmplia campanya informativa a través dels mitjans de comunicació i dels canals de l’Ajuntament de Ciutadella, per explicar i difondre una norma que ha de servir per diverses coses. Per una banda, per posar ordre i regular la convivència dels patinets elèctrics amb els altres actors de la mobilitat a Ciutadella, sobretot les persones que van a peu. En segon lloc, per saber quines són les normes que han de complir els usuaris cada vegada més nombrosos d’aquests vehicles. I en tercer lloc, per tal que tota la ciutadania sàpiga què pot exigir i què no als usuaris dels patinets elèctrics.

En aquest sentit, un dels punts conflictius és el centre de la ciutat, sobretot l’eix peatonal entre la Plaça des Born i la Plaça de Ses Palmeres. En aquest punt, Diego Pastrana explica que els patinets elèctrics sí poden circular per aquests carrers, però que ho han de fer amb respecte als vianants, que tindran prioritat, i sempre que no hi hagi una aglomeració de gent. En cas que sigui així, han de davallar del patinet i anar a peu.

Raquel Pericás entén que amb l’aprovació de l’ordenança “ha de ser suficient per regular la convivència, i jo no crec que hi hagi problemes en aquest sentit. Si fan falta després més mesures ja es prendran, però és important recordar que la responsabilitat és de la ciutadania, que ha de fer un ús responsable d’aquests vehicles”.

L’ordenança està pendent d’aprovació al Ple, i encara pot patir alguna modificació, però en general, els punts que més afecten a la ciutadania ja estan clars.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.