Adolfo Vilafranca, president del Consell "Potenciarem la recuperació del patrimoni i la investiga-ció de la Menorca Talaiòtica"

Itziar Lecea / Ciutadella – A partir del dia 10 d’aquest mes de setembre que acabam d’encetar, es reuneix la 45a sessió del Comitè de Patrimoni Mundial a la ciutat de Riad, a Aràbia Saudí. Serà el moment decisiu, el de la veritat, per una candidatura, la de Menorca Talaiòtica, que arrossega un expedient fallit i més de deu anys de feina compartida amb diferents governs. De fet, l’actual president del Consell, Adolfo Vilafranca, reconeix que “a noltros ens toca recollir el fruit” d’una carrera en la qual s’hi poden incloure molts de noms. Des del Consell ultimen els preparatius per a la partida a Riad, pel que hem volgut fer una reflexió amb el president Vilafranca de què passarà quan seguem, oficialment, patrimoni de la humanitat.

Com s’està organitzant la defensa de la candidatura des de Menorca?
Cal dir que l’interlocutor amb la UNESCO és el govern d’Espanya, que és qui encapçalarà la defensa de l’expedient. Tanmateix, ens afegirem dues delegacions més: la balear, a la qual ha confirmat l’assistència la presidenta Marga Prohens; i la menorquina, dintre de la qual hi serem jo mateix, el conseller de Cultura, Joan Pons Torres, el vicepresident, Simón Gornés, i el tècnic extern, en Cipriano Marín, que ens ha assessorat amb la coordinació de l’expedient. La realitat és que el nostre paper, i també el de la delegació balear, és el de convidats en aquest acte en concret, perquè la feina la vam iniciar des de Menorca.

Hem d’emfatitzar que la candidatura va més enllà de partits polítics, no hem fet banda ni ho hem polititzat. Es va posar en marxa a petició de l’IME amb un govern del PP amb na Maruja Baíllo, es va continuar, perfeccionar i millorar amb el govern del tripartit, amb en Miquel Àngel Maria. I a noltros ens toca recollir els fruits del final de la carrera, no és mèrit nostre, però els temps ens han posat en aquesta circumstància. Tanmateix, és un projecte de consens de tots els menorquins i açò és el que m’agradaria destacar.

Quines sensacions tenen abans de partir? Creuen que poden tornar amb la declaració com a realitat?
La situació que tenim ara no és la mateixa que teníem a Cracòvia, l’any 2017. Allà teníem un informe d’ICOMOS que era molt dur amb la candidatura, el qual proposava reformar temes estructurals. A Riad hi anam amb totes les recomanacions favorables i amb tot a favor. Hi queda la darrera pedra, no ho donam per fet, però crec que seria la primera vegada que tombessin la candidatura amb un informe favorable d’ICOMOS.

Posem-nos en la tessitura de què la Menorca Talaiòtica entra a la llista de Patrimoni Mundial. Quines són les passes previstes a seguir a Menorca?
Hi ha un pla de gestió ja establert en el moment en què tinguem la candidatura. De fet, per açò es va crear l’Agència de Menorca Talaiòtica, que funcionarà com un organisme autònom que pugui gestionar el conjunt de béns i la inscripció. Aquest pla de gestió, que va presentar el nou director de l’Agència, l’arqueòleg Antoni Ferrer, és molt variat, i va des de la investigació i l’excavació, la recuperació del patrimoni, a la gestió de les visites, la comunicació a les escoles…És un projecte bastant complet que, en el moment de la declaració, serà el punt de partida. Hi posarem esforços i recursos perquè es pugui fer la feina de la millor manera possible.

De fet, el director de l’Agència Menorca Talaiòtica -organisme que executarà aquest pla-, ja està en actiu i des del primer moment ha col·laborat amb el nou govern i ho seguirà fent. El seu projecte és el punt de partida de la gestió de la candidatura una vegada estigui confirmada, encara que aquest pla es pugui ampliar i millorar.

Taula de Torre Trencada a Ciutadella. Foto: Agència Menorca Talaiòtica

Quins punts seran prioritaris dintre d’aquest pla de gestió?
La recuperació del patrimoni i la investigació són dos aspectes clau i ho volem potenciar. De fet, en el projecte, Ferrer demana més personal per poder fer front a aquesta feina. També demana més personal de vigilància -el Consell té personal propi- específic pels béns de la Menorca Talaiòtica. I la gestió que es faci de visites, també és important. Per tant, els pilars serien bàsicament dos: investigació i conservació i inversió en aquests béns, i la gestió activa d’aquests béns, especialment amb visites turístiques però també educatives.

Aquesta gestió patrimonial comptarà amb els propietaris dels béns que es troben en terrenys privats?
Una de les recomanacions que tenim de fa estona dels informes d’ICOMOS, és que dins els òrgans de gestió de l’Agència hi fossin els titulars dels béns. S’ha de comptar amb ells per fer-ne la gestió. Hem de recordar que la candidatura va més enllà dels mateixos béns, i s’hi engloba també el paisatge, ocupant una extensió de terreny més ample. Per tant, la intenció és fer-ne una gestió activa de la mà dels propietaris, com no pot ser d’altra manera.

Serà Menorca Talaiòtica una peça clau també en la promoció turística?
La idea és potenciar, tal com vam dir al programa electoral i tenim dintre de la gestió de govern, el turisme cultural i que cerca patrimoni històric. Creim que és un camí molt vàlid, que pot dur un tipus de turisme que ens permeti desestacionalitzar, allargar la temporada. La candidatura de Menorca Talaiòtica hi juga un paper clau, en aquest sentit, però no és l’únic factor. Tenim intenció de posar en valor altre tipus de patrimoni històric que està fora de la candidatura. Tanmateix, tenim clar que és un aspecte a potenciar de cara a la promoció turística i, si per temps no en podem començar a fer promoció específica de cara a les primeres fires turístiques, segur que ho farem per les següents.

Per quant podrem dir oficialment que som Patrimoni Mundial?
Hem de ser optimistes, no hem de posar en dubte res. Tenim confiança, però tampoc ho donam per fet. El comitè arranca dia 10 i acaba dia 25. I, estimam que entre dia 18 i dia 20, però segurament per dia 19 es podria donar la inclusió de la candidatura a la llista de patrimoni mundial.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.