Menorca Talaiòtica - Unesco

The Yoga Gallery Menorca, el refugi transformador del ioga i l’art Del 28 de setembre a l’1 d’octubre tindrà lloc la segona edició del festival

Miriam Triay / Ciutadella – El festival del ioga, l’art i l’autoconeixement torna per segon any consecutiu. L’illa de Menorca ja s’ha convertit en el destí ideal de The Yoga Gallery per fomentar el benestar i la connexió amb la naturalesa i amb un mateix. Un refugi que permet als seus participants poder conèixer i conèixer-se, entendre el ioga des d’una mirada universal i neta. Des del setmanari hem parlat amb el seu fundador, Gabriel Pena, perquè ens doni les claus d’aquesta segona edició.

Com sorgeix el projecte The Yoga Gallery?
Des que vaig arribar a Menorca vaig tenir molt clar que l’illa reunia unes qualitats extraordinàries per poder experimentar i practicar el ioga, a diferència d’altres territoris del Mediterrani. Per tant, és, probablement, l’illa més excepcional per poder fer un festival d’aquest tipus. El contacte que permet amb la naturalesa és clau. Al mateix temps, presenta unes infraestructures i dimensions prou grans per poder portar-hi a terme una activitat notable.

En un moment en què el ioga cada vegada té més fidels arreu del món, vam considerar que, tenint en compte l’anterior, Menorca es podia convertir en la capital, en el punt de referència, del ioga. Per açò, el que li feia falta era una activitat que servís de crida per als ioguis del món, i que aquests descobrissin l’espai únic que representa l’illa per a aquesta pràctica.

En què consisteix aquest festival?
Doncs és un festival que es concentra en quatre dies seguits, i que pretén convertir l’illa en un espai acollidor, on el ioga es fusioni amb l’essència del Mediterrani per a brindar una experiència transformadora. A través d’un programa complet, el que es busca és oferir una àmplia varietat de classes de ioga, tallers i debats reflexius i expressions artístiques, dissenyat per adaptar-se a tots els nivells des de principiants, fillets i practicants experimentats. En aquest sentit, comptam amb 12 professors que oferiran 30 hores de pràctica, amb classes d’asanes, pranaiama, meditació, cants i iogalabs, entre altres.

I d’aquesta segona edició, què es pot esperar?
Una evolució de la primera. Després de veure l’èxit que va tenir l’any passat el festival, enguany hem apostat per més. Per exemple, una novetat és que el primer dia del festival, és a dir, el dijous 28 de setembre es durà a terme el The Loop Gallery. Es tracta d’una marató de 5 hores i mitja ininterrompudes de pràctica. Aquest nou format s’ha fet amb la intenció que els diferents ioguis participants puguin tastar una mica totes les classes i professors perquè, després, i els altres dies del festival, es puguin muntar la seva agenda d’activitats lliurement i segons el que més els ha convençut o agradat.

En aquest sentit, hem afegit un altre espai per oferir les diverses activitats, tallers i cursos, que és Es Claustre de Maó. En el qual tindrà lloc aquest The Loop Gallery de què parlava. A més de conservar el lloc estrella de l’any passat, l’illa del Llatzaret. Vam trobar que perquè els diversos participants es poguessin banyar de la cultura de Menorca hi havia d’haver més interacció social, i si els situàvem dins una altra illa, açò es feia complicat. A més que així diversificam en espai i oferta.

Una altra novetat és el programa Adopta un iogui, seguint amb la idea anterior. Facilitant que la gent de fora conegui millor la cultura i societat menorquines, hem contactat amb ioguis de l’illa que han obert les portes de casa seva als ioguis de fora. I la veritat és que ha sigut un gran èxit. Tant l’oferiment com la demanda que hem obtingut del programa.

Quin perfil de públic cerca aquest festival?
Doncs un públic molt divers, de totes les edats, que tengui ganes de fer ioga, que ja en practiqui o que en vulgui començar a practicar.

El festival és una bona manera d’introduir-se al ioga de forma diferent, per fugir dels conceptes actuals que el rodegen a través de les plataformes i xarxes socials. Com l’objectiu d’assolir la postura perfecta. Nosaltres fugim d’açò.

El que volem és entrar en la dimensió més social del ioga, més espiritual, però sense perdre’ns en el llenguatge oriental originari, ja que és una pràctica que va néixer a l’Índia. En açò hi fem molt d’èmfasi. En què el ioga l’hem d’entendre des del nostre llenguatge, occidental, però comprenent la seva dimensió universal.

Ens pot desenvolupar més aquesta idea?
Des de The Yoga Gallery volem explicar el ioga cap a occident, amb el nostre llenguatge, però entenent en tot moment i respectant que les arrels són d’orient.

Amb açò el que vull dir és que es tracta d’una pràctica universal que cal saber explicar des de cada identitat, o des de cada manera de ser. El llenguatge oriental, malgrat que sigui l’originari del ioga, no és el nostre. I no hem d’intentar entendre’l des d’aquest, perquè ens perdrem en traduccions i interpretacions errònies dels termes i conceptes.

Per açò, i com dic, l’hem de concebre com una pràctica universal. Hem d’entendre les seves diverses dimensions.

En aquest sentit, hem de ser capaços d’entendre les diferències culturals i de llenguatge de què parlem. El ioga és un tipus de disciplina que, sobretot, s’aprèn a partir de la mateixa experiència, a diferència del que estem acostumats a occident. Quan anem a l’escola, el que esperem és aprendre des de fora, el nostre comportament respecte a l’aprenentatge es basa a copiar. En canvi, el ioga és un aprenentatge a partir de l’experiència pròpia. És una pràctica que convida a fer un camí interior, un aprenentatge propi. Per tant, l’origen de l’aprenentatge és totalment oposat al que estem acostumats a occident. I açò no ho hem de perdre de vista. Però al mateix temps, hem de ser capaços d’explicar-ho des d’aquí, a través del nostre llenguatge.

Així, s’entén que el que busqueu és oferir una experiència personal?
Exacte, per açò feia referència abans al fet de no cercar la postura perfecta. No és el concepte d’ensenyament que tenim a occident el que hem de seguir. Aquesta no n’és la finalitat del ioga. És la falsa mística que s’està creant.

Quan practicam ioga en realitat el que anem a fer és a descobrir-nos a nosaltres mateixos. Així que, i en el cas dels participants tant experimentats com principiants, tant dona si el camí cap a l’aprenentatge propi ja l’has començat o no. The Yoga Gallery et servirà igual i et donarà la mateixa cobertura. L’important és que comencis a fer aquest camí.

Realment, des del festival l’únic que fem, i a través dels diversos professors que venen, és donar una sèrie d’eines per poder tenir l’experiència pròpia. Diguéssim que el ioga posa llum perquè l’individu pugui fer el seu camí interior. Açò a vegades costa d’entendre perquè la nostra cultura no està acostumada a fer aquesta reflexió personal.

Per tant, practicar ioga no vol dir fer bé una postura, sinó que vol dir explorar-nos per conèixer-nos millor i entendre el nostre cos i l’entorn que ens rodeja.

Per acabar, hi ha algun projecte futur al voltant del festival que vulgui destacar?
La idea és seguir evolucionant amb The Yoga Gallery. Brindar cada vegada més oferta i professors més exclusius. Convertir el projecte en un de referència del ioga en el Mediterrani. I, per açò, volem que The Yoga Gallery segueixi creixent més enllà dels quatre dies del festival, i de les fronteres de l’illa. Enguany hem passat a ser una productora d’esdeveniments de ioga, i a més de fer el festival, ja estem treballant en altres activitats tant dins com fora de Menorca. Així que ens expandim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.