Menorca Talaiòtica - Unesco

Darrer trimestre commemoratiu del 100è aniversari del naixement de Josep Mascaró Pasarius

Les entitats culturals que a principis de 2023 es van unir amb l’objectiu comú de commemorar el 100è aniversari del naixement de Josep Mascaró Pasarius reprenen, després del parèntesi estival, les activitats relacionades amb el record i la divulgació de les distintes facetes d’estudi i investigació sobre Menorca que va portar a terme aquest erudit, nascut a Alaior l’any 1923 i que ens va deixar a Palma l’any 1996. Aquest programa conjunt vol ser un reconeixement en la línia dels que va rebre Mascaró tant en vida com pòstumament per part de les institucions públiques, els darrers, la Medalla d’Or del Govern de les Illes Balears (1996) i el Premi Maria Lluïsa Serra Taula d’Or del Consell Insular de Menorca (2004).

Serà avui dijous, 14 de setembre, a les 20 h, que tindrà lloc la primera activitat del darrer trimestre de l’any, que serà una conferència impartida pel professor Xavier Gomila sobre La salvaguarda de la toponímia de Menorca, promoguda per l’Ajuntament d’Alaior, a la Sala d’Actes del Convent de Sant Diego Centre Cultural.

L’endemà, dia 15 de setembre, també a les 20 hores, el Grup Filatèlic de l’Ateneu ha preparat una mostra filatèlica dedicada també a aquest il·lustre menorquí al Claustre del Carme de Maó.

Per la seva part, el Museu de Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis organitzen conjuntament una visita guiada per David Anglada i Muns Anglada, tècnica del Museu, a les coves amb gravats rupestres de Biniguarda (Alaior), tan lligada a la figura de l’homenatjat, dia 24 de setembre.

Així mateix, dia 28 de setembre hi ha prevista la conferència de Joan Carles de Nicolàs titulada Contribució a l’arqueologia menorquina, que serà impartida a la Sala d’Actes del Convent de Sant Diego Centre Cultural d’Alaior.

EI dia 19 d’octubre, també l’Ajuntament d’Alaior organitza una xerrada sobre Mascaró Pasarius editor i periodista que dictarà Josep Pons Fraga i que tindrà lloc igualment a la Sala d’Actes del Convent de Sant Diego Centre Cultural.

El 28 d’octubre, el Museu de Menorca organitza una activitat infantil en forma de gimcana entorn dels jaciments arqueològics més relacionats amb aquesta figura que es titula «El joc de l’oca d’en Mascaró» i que serà conduïda per David Cabré, tècnic del Museu.

Els dies 3, 4 i 5 de novembre, el Centre d’Estudis Locals i l’Institut Menorquí d’Estudis, en col·laboració, preparen unes Jornades acadèmiques dedicades a la memòria de Josep Mascaró a la Sala d’Activitats Ciutadanes d’Alaior, en què intervindran investigadors de les diferents branques del coneixement a les quals es va dedicar Mascaró Pasarius.

El dia 10 de novembre, el Cercle Artístic de Ciutadella prepara un acte a lloar la seva vessant periodística i com a editor de llibres, de la mà de Josep Pons Fraga, editor del diari Menorca.

El 25 d’aquest mateix mes, el Museu de Menorca en col·laboració amb l’Institut Menorquí d’Estudis, dedicaran la Peça del mes al Mapa Arqueològic elaborat per aquest estudiós de l’arqueologia i que serà glossada per l’arqueòleg del Museu Octavi Pons.

A finals de novembre es preveu també la inauguració d’una exposició centrada en la figura i obra de Mascaró Pasarius a la sala municipal d’exposicions del Roser. La mostra és organitzada pel Museu de Can Saura i es podrà visitar fins a mitjans de gener. En el marc de l’exposició s’organitzaran visites pel públic escolar amb l’objectiu de fer arribar als infants de l’illa la gran tasca cultural de Josep Mascaró Pasarius.

L’ingent treball de Mascaró Pasarius sobre arqueologia, història, cartografia, toponímia, edició de llibres, periodisme, etc., de les Illes Balears han servit de base per a innumerables estudis posteriors, motiu pel qual les entitats culturals de Menorca, que tenen la seva seu en les poblacions més relacionades amb la seva vida i activitat —Alaior, Ciutadella i Maó—, així com les seves filles, volen recordar-lo aquest any del centenari del seu naixement, analitzar algunes de les seves tasques més singulars i representatives i posar-les en valor. Abans de l’estiu es va presentar a Alaior la web https://mascaropasarius.cat/ elaborada amb molt d’esforç, feina i il·lusió per les seves filles, que és un bon resum de tot això. També es va fer alguna activitat en record de la seva figura que comptà amb persones com Joan de Nicolàs i Magda Marroquí Camps, que van tenir l’oportunitat de treballar en el món de l’arqueologia de Menorca de la seva mà, i a ell es va dedicar el Plec de Lectura dels mesos de març i abril, que coordina la Biblioteca Pública de Maó i que fou redactat per Miquel Ángel Marquès així com una exposició monogràfica a la mateixa biblioteca amb les seves publicacions. Igualment s’han adherit a aquest homenatge el Consell Insular de Menorca, el Setmanari El Iris, del que en fou director als anys 50, i el diari Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.