Arquimedes (287 a.C.-212 a.C) Per Antoni Liz Femenías

Les darreres investigacions sobre el mecanisme d’Anticitera han despertat l’interès per la vida i obra d’Arquimedes.

El febrer de 2010 es va publicar a investigación y Ciència un article sobre «El mecanisme de Anticitera» de Tony Freeth.

Fa un parell de setmanes he pogut veure un documental del mateix autor que es devia emetre pocs anys després a la 2 de RTVE. Un documental molt interessant, detallat i recomanable encara que complicat. Els detalls donats coincideixen amb els exposats a l’article, però amb aspectes històrics ampliats.

Al mecanisme s’han trobat els noms dels mesos que empraven al calendari de Corint. Siracusa era una ciutat de Sicilia que era una colonia de Corint. A Siracusa va nèixer, viure i morir Arquímedes.

Va nèixer cap al 287 a.C. El seu pare Fidias era astrònom.

El 218 a.C. comença la Segona Guerra Púnica entre Roma i Cartago. Després de creuar els Alps, Aníbal envaeix Itàlia.

El 213 a.c. es produiex l’atac de Marcelo a Siracusa que és derrotat amb l’ajuda de les màquines d’Arquimedes. Comença el setge a Siracusa.

El 212 a.c. Siracusa és presa i saquejada pels romans. Arquimedes mor durant el saqueig.

Arquímedes va ser matemàtic, físic, astrònom i enginyer.

Totom el coneix pel seu principi d’Arquimedes que permet calcular l’empenyiment que rep un sòlid quan és submergit en un líquid, però va fer moltes altres coses, algunes mítiques que deuen ser certes o no.

Un dels mites és la seua expressió d’alegria:. «Eureka!, eureka!» quan era a un bany públic i va descobrir el principi de la hidrostàtica. És molt poc probable que la història sigui certa en els detalls.

Va aplicar el principi de hidrostàtica a investigar si la corona del rei Hierón II era d’or pur. 

Va estudiar les lleis de la palanca. «Doneu-me un punt de suport i mouré el món.» Frase atribuïda a Arquimedes, que no podem creure del tot.

Va calcular el valor de pi aproximat a 3,14.

Va fer càlculs de volums de figures: esfera, cilindre, …

Va fer el cargol d’Arquimedes. Un dispositiu per pujar aigua que segurament es coneixia abans del seu naixement.

Va planificar la defensa de Siracusa, amb catapultas, garres, raig de calor,… segons expliquen totes les cròniques serioses dels historiadors.

Diuen que va construir una màquina que aixecava i destruïa d’alguna manera els vaixells, amb palanques, politges, cordes i ganxos, …

També es diu que emprava miralls per concentrar el Sol als vaixells enemigs i fer-los cremar. 

Es compta que quan els romans van entrar a casa seua i el van matar, va dir: «No molestis els meus cercles.» Probablement els detalls no són certs.

L’epitafi a la tomba. És probable que sigui cert que Arquimedes demanés que enregistressin al seu epitafi una esfera dins d’un cilindre. Ciceró va trobar la tomba el 80 a.C., ja en mal estat, però no ha arribat als nostres dies.

I ara hi hem d’afegir la possible autoria al manco dels primers models del mecanisme d’Anticitera, la calculadora d’eclipsis, de planetes, …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.