Els aliments, un 10% més cars que l’any passat

Bep Al·lès / Ciutadella – La taxa anual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar en una dècima a l’agost, fins a situar-se en un 3,1%, amb els aliments un 10,7% més cars que un any abans, segons les dades publicades aquest dimarts Institut Nacional d’Estadística (INE).

Dins del grup d’aliments, el sucre és el que més s’ha encarit, ja que els preus es disparen un 38% en comparació amb l’agost del 2022. A continuació els olis i greixos (20,7%), patates i els seus preparats (15,5%), l’aigua mineral, refrescos i sucs (14,7%), la llet (12,7%) i la carn de porc (12,6%).

Mentrestant, l’índex baixa al segment d’habitatge un 17,1%, per la baixada en calefacció, enllumenat i distribució d’aigua (-37,1%) en comparació del 2022.

A la resta d’apartats els preus van augmentar anualment: un 7,5% les begudes alcohòliques i tabac; un 7,1%, l’oci i la cultura; un 6,7% els hotels, cafès i restaurants; un 6,1% la medicina; un 4,6% les comunicacions; un 4,3% el parament; un 3,2% l’ensenyança; i un 3% el vestit i el calçat i el transport.

Des de començament d’any, l’IPC acumula un augment del 4,1% a les Balears; respecte al juliol, la variació és del 0,9%. La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va mantenir la seva taxa al 6,6% a les Illes.

A tot Espanya, l’IPC va augmentar un 0,5% a l’agost en relació amb el mes anterior i va elevar tres dècimes la taxa interanual, fins al 2,6%, a causa, principalment, de la pujada dels preus dels carburants i lubricants per a vehicles personals i dels combustibles líquids. El preu dels aliments, per part seva, va moderar tres dècimes el seu creixement, fins al 10,5%.

Amb l’avenç d’agost, la inflació encadena dos mesos consecutius d’ascensos després que al juliol pugés quatre dècimes, fins al 2,3%. Davant l’encariment dels carburants, Estadística destaca que els preus de l’electricitat i dels serveis d’allotjament van pujar l’agost d’aquest any menys del que ho van fer el mateix mes del 2022.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.