Inscriu-te a l’Escola de Formació Joan Francesc López Casasnovas

El GOB considera que el Pla de gestió de l’aigua és irreal i demana que es revisi a la baixa el creixement urbanístic del municipi Els ecologistes han presentat al·legacions al document aprovat el juliol, i l’equip de govern assegura que se’ls donarà una resposta “tècnica”

Llorenç Allès / Ciutadella – El GOB ha presentat al·legacions al Pla de gestió sostenible de l’aigua de Ciutadella, aprovat inicialment en el Ple del passat mes de juliol. El document, que ha estat redactat per una empresa externa i que es va elaborar pràcticament en la seva totalitat durant el passat mandat és “irreal”, segons el grup ecologista, que considera que “no és en absolut traslladable a la realitat”.

Segons el GOB, “Ciutadella té quasi tot l’aqüífer salinitzat, per això es va posar una dessaladora. Però la falta de visió estratègica i la resistència a pagar l’aigua molt més cara (l’aigua de dessaladora és com a mínim tres vegades més cara) han fet que s’hagin continuat exprimint les reserves subterrànies. Ara es planteja un creixement urbanístic que resulta absolutament inviable en termes d’abastiment d’aigua”. Recorden des del GOB que la necessitat de garantir un correcte subministrament d’aigua és el que té aturat el nou Pla General d’Ordenació Urbana, i que el document que ara s’ha aprovat parteix d’una “proposta irreal”.

Ciutadella té una població de 30.811 habitants, que el mes d’agost poden arribar a ser 66.466. El 2021, l’aigua que consumeixen aquestes persones es va obtenir en la seva major part de captacions subterrànies (76,2 per cent) i el 23,8 per cent de la dessaladora. Les previsions del nou planejament, apunten des del GOB, calculen que el 2035 hi hauria 40.900 persones censades a Ciutadella, i en el moment de més afluencia de gent podria haver-hi al municipi 97.308 persones,. Per tenir aigua suficient per aquest volum de població, es calcula que la dessaladora hauria de funcionar a ple rendiment i, a més, s’haurien d’extreure cada dia 12.500 metres cúbics del subsòl. És a dir, incrementar les extraccions de l’aqüífer en un 30 per cent respecte a les actuals. “Una pressió afegida que sembla impossible d’assolir en la realitat si es revisen la situació actual de les reserves d’aigua i la seva evolució -estable o descendent- en els darrers anys”, defensen els ecologistes, afegint que “l’estat de la massa d’aigua d’on surt el 75 per cent de les extraccions actuals és negatiu en termes quantitatius, segons el Pla Hidrològic vigent”.

Els ecologistes consideren també que “no és viable la idea de recuperar l’aqüífer injectant aigua depurada”, com s’està provant a altres punts de Menorca, ja que la qualitat de l’aigua que arriba a les depuradores no és bona, mostrant una salinitat excessiva. En aquesta línea, des del GOB conclouen que “la teoria que fins ara s’havia usat que apuntava que la salinitat anirà baixant perquè s’anirà substituint aigua d’aqüífer per aigua dessalada queda desmentida en aquest Pla. L’aposta que es vol fer és incrementar encara més les extraccions de l’aqüífer”.

En darrer terme, des del GOB critiquen que el Pla no ha tingut en compte “la gran quantitat de regadius intensius existents en el terme municipal, que extreuen de manera descontrolada gran quantitat d’aigua a l’estiu i envien nitrats i pesticides a l’aqüífer, ni tampoc s’han tingut en compte els 15 nuclis rurals existents”.

El GOB entén que les dades que s’aporten al Pla “mostren l’absoluta inviabilitat del creixement previst a Ciutadella, per la qual cosa és urgent racionalitzar els usos”. Així, els ecologistes aposten per reduir els consums i les pèrdues a la xarxa de distribució, controlar els regadius, clausurar els pous que extreuen a gran profunditat perquè agreugen la salinització, així com també els pous amb risc de contaminació, i fer un pla de recuperació de l’aqüífer. Un Pla que, sentencien els ecologistes, passa per reduir les extraccions, i no incrementar-les.

Com a conclusió final, els ecologistes entenen que “s’ha de revisar clarament a la baixa qualsevol creixement que impliqui més població, perquè no fer-ho serà agreujar una situació que actualment ja resulta alarmant”.

LES AL·LEGACIONS ES RESOLDRAN DES DEL PUNT DE VISTA TÈCNIC
L’equip de govern de l’Ajuntament de Ciutadella ha declinat valorar en detall les al·legacions formulades pel GOB. El portaveu Joan Benejam assegura que “seran els tècnics municipals qui analitzaran les aportacions, les valoraran i determinaran si s’han d’incloure o no al Pla”. Un document que, recorda Benejam, està elaborat per una empresa especialitzada en aquesta matèria “i que ens vam trobar damunt la taula quan vam entrar a l’Ajuntament, i el vam dur a aprovar sense tocar pràcticament ni una coma”.

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.