L’Eurocambra debat estendre deu anys l’ús del glifosat mentre els grups presenten evidències científiques oposades Els populars consideren que la prohibició "no és el camí adequat" i els socialistes parlen de "substància verinosa

Albert Cadanet/Brussel·les – El Parlament Europeu debat aquest dimecres l’extensió de l’ús del glifosat deu anys més, fins al 2033. Per ara, aquest producte -un herbicida àmpliament utilitzat al sector agrícola- està autoritzat a la UE fins al 15 de desembre de 2023, un període que la Comissió Europea vol allargar perquè “no s’han detectat preocupacions” en relació amb el seu ús. En l’intercanvi d’opinions que ha tingut lloc al ple d’Estrasburg, el Partit Popular Europeu (PPE) s’ha alineat amb la posició de l’executiu comunitari, subratllant que la prohibició “no és el camí adequat”. Per altra banda, formacions com els socialistes s’han referit al glifosat com a “substància verinosa” i han alertat dels perills que pot suposar per a la salut humana.

Per part de la Comissió Europea, la comissària per a la Salut i la Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, ha mencionat estudis de l’Agència Europea de Substàncies i Mescles Químiques (ECHA, per les seves sigles en anglès) i de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), els quals reforcen la idea que el glifosat no presenta “preocupacions”.

La seva opinió l’ha recollit també el PPE, que a través de l’eurodiputat Peter Liese ha reivindicat la importància de l’herbicida per al sector agrícola. “Els experts diuen que no hi ha problemes”, ha reiterat, posant alhora especial èmfasi en la importància de respondre davant la crisi alimentària. “La seva prohibició impediria la protecció dels aliments”, ha indicat.

Els arguments dels populars han estat rebutjats pels socialistes, els quals han negat problemes de seguretat alimentària en cas de prohibir el glifosat. L’eurodiputat Mohammed Chahim ha criticat que tots els informes recollits pels conservadors són únicament favorables a la indústria i ha citat un estudi del Tribunal de Comptes Europeu, el qual va arribar a la conclusió que un ús “excessiu” del glifosat podria provocar càncer i malalties neurològiques en els humans. “Cal promoure l’agricultura ecològica i en comptes d’allargar la vida de certs productes”, ha reivindicat.

Els Verds s’han expressat en la mateixa línia, lamentant que l’ECHA basa les seves evidències “en només una part de les proves” i reclamant “un nou procediment d’actualització” per als herbicides i plaguicides.

Per contra, el grup ultraconservador de l’ECR ha criticat que la Comissió Europea “es deixi influir pels ecologistes” i ha alertat que la producció alimentària a la UE es reduiria “substancialment” sense el glifosat.

Des del grup liberal Renew, en canvi, la postura ha estat més moderada. A través del seu portaveu, Pascal Canfin, la formació ha manifestat que “no hi ha una base jurídica” per retirar el glifosat del mercat, tot i que també ha lamentat que molts dels estudis presentats “no recullen l’impacte que té sobre la biodiversitat”. Per altra part, l’eurodiputat considera que una restricció de deu anys seria “inacceptable” perquè “no es tindria en compte la complexitat en el missatge de la ciència”.

Debat no vinculant

L’intercanvi d’opinions d’aquest dimecres no és vinculant, és a dir, que independentment del debat, la Comissió Europea pot seguir endavant amb la seva proposta. El Parlament Europeu, però, podria presentar una objecció i sotmetre a votació la proposta de la Comissió. No obstant això, encara que es produís la votació -fins i tot si l’Eurocambra s’oposés a estendre l’ús del glifosat-, la Comissió tampoc tindria la necessitat de tenir-la en compte.

Per altra banda, els estats de la Unió Europea tenen previst tractar aquesta qüestió el pròxim 13 d’octubre durant una reunió dels ambaixadors dels vint-i-set.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.