La inflació es dispara nou dècimes al setembre fins al 3,4%, el nivell més alt des de l’abril Els aliments són un 9,6% més cars que fa un any amb l'oli i el sucre encadenant pujades de més del 35%

Aina Martí/Barcelona – La inflació es dispara nou dècimes al setembre fins a un 3,4% més que l’any passat, el nivell més alt des de l’abril (+3,9%). L’índex de preus al consum (IPC) arrossega tres mesos de pujades en la variació interanual. En el mes de setembre els preus dels aliments ha empès a l’alça del total amb un increment del 9,6% en relació a l’any passat, sobretot en el cas de productes com el sucre (+45,8%) i l’oli (+38,7%). En comparació amb l’agost, els preus de consum s’han mantingut plans (0,0%), segons l’indicador mensual sobretot per l’impuls dels carburants. A l’Estat, l’IPC ha escalat nou dècimes i ha situat la variació anual en el 3,5%, una dècima per sobre de la dada catalana.

D’aquesta manera, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha confirmat l’indicador avançat fa dues setmanes. Respecte a l’agost, els preus a l’Estat també van pujar un 0,2%.

Els preus, per tant, durant el setembre s’han situat un 3,4% més cars que fa un any. Cal tenir en compte que es comparen amb el setembre del 2022, quan l’IPC es trobava en el 8,5%. Aleshores l’indicador mostrava una tendència a la baixa després dels rècords històrics de l’estiu per l’abaratiment dels preus de l’electricitat, el gas i els combustibles. En canvi, enguany aquests productes han provocat el repunt de la inflació.

Pel que fa a l’IPC subjacent, que no té en compte els preus dels aliments no elaborats ni els productes energètics, ha baixat fins al 5,8% i encadena dos mesos consecutius de baixada, situant-se en el nivell més baix del juny (5,9%). Quan aquest indicador se situï per sota del 5,5% a l’Estat, el govern espanyol eliminarà la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics.

Els aliments, un 9,6% més cars

Durant l’agost els aliments s’han situat un 9,6% més cars que fa un any, una xifra una dècima superior a la taxa del mes passat. Sense comptar la de l’agost, es tracta de la variació interanual més baixa des del maig del 2022. Pel que fa a l’indicador mensual, en comparació amb el juliol el preu ha repuntat un 0,1%.

Si s’analitza en detall el cistell de consum, en comparació amb el setembre del 2022, ha continuat disparat el preu del sucre (+45,8%), l’oli (+38,7%), la carn de porc (+14,6%), la llet (+12,2%), les patates (+11,1%), els llegums i hortalisses fresques (+11%), els ous (+10,4%) i el cafè (+9,1%).

Respecte de l’agost, els productes que més s’han encarit han estat els llegums (+5,4%), l’oli i els greixos (+9,3%), i el sucre (+2,1%). En canvi, destaca que el preu de la llet ha baixat un 1%.

A l’Estat, els preus de l’alimentació durant el setembre han estat un 10,5% més cars que fa un any, la mateixa variació interanual que l’agost.

S’encareixen els carburants

Les dades publicades aquest divendres per l’INE també constaten que el preu dels carburants ha pujat un 2,1% durant el setembre en comparació amb el mes anterior. Ara bé, si es compara amb el setembre del 2022, els combustibles enguany han estat més barats (-2,2%). També el transport ha notat un increment del 4,5% principalment per l’efecte dels combustibles.

Així mateix, ressalta també l’encariment dels serveis vinculats al turisme i l’hostaleria, que han estat un 21,4% més cars que fa un any. Al seu torn, els paquets turístics han caigut un 15,3% el preu respecte de l’agost.

Els preus del vestit també han escalat (+1,6%) però amb menys intensitat perquè s’han retardat les vendes de la nova temporada per les altes temperatures. El principal descens se situa a la calefacció, l’enllumenat i la distribució d’aigua (-26%).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.