Maó inicia actuacions de millora per valor de 3 milions d’euros, una vegada acabada la temporada turística

L’Ajuntament de Maó ha iniciat, aquest darrer mes de setembre, els projectes pendents d’executar-se, que suposen una inversió de 3.235.524,86 d’euros en millores per al municipi.

Per una banda, han començat les obres de renovació de quatre trams de voreres de POIMA. Concretament, es tracta de les voravies ubicades al carrer des Cap Negre, entre el carrer de s’Era Alta i el de sa Dragonera; al camí de ses Rodees, entre el carrer Cap de Cavalleria i el de s’Esperó; al carrer de Bajolí amb el de s’Olivar; i al carrer de Cap de Cavalleria amb el de sa Dragonera.

El projecte, que compta amb un pressupost de 113.240,38 euros, el durà a terme l’empresa Antonio y Diego, SA, amb un termini d’execució d’un mes i mig.

Per altra banda, també han començat les obres de la nova piscina d’ensenyament, climatitzada i coberta, ubicada al Poliesportiu Municipal. El projecte compta amb una primera inversió de 2.272.999 d’euros del pressupost municipal de 2023. El termini d’execució és d’un any i mig i l’empresa encarregada és Antonio Gomila, SA.

Aquestes darreres setmanes també s’ha iniciat la construcció del nou dipòsit de vehicles a una parcel·la titularitat de l’Ajuntament, ubicada al carrer de Grècia, número 7, a POIMA. El contracte d’obres es va adjudicar a l’empresa Antonio y Diego SA, per un import de 221.388,09 € (amb l’IVA inclòs) i el termini d’execució previst és de 4 mesos.

La necessitat de reubicar el dipòsit de vehicles a un nou solar es deu al fet que l’antic – ubicat al quarter de Santiago– ara està destinat a la nova Residència Geriàtrica Municipal i a la nova Escola d’Adults.

Properament –ja al llarg d’aquest mes d’octubre– començaran les obres per a la instal·lació de les plaques fotovoltaiques a la coberta del CEIP Maria Lluïsa Serra, per a l’autoconsum del centre educatiu. Segons el projecte, generarà 50.658 kWh/any, gairebé el 70 % de l’energia consumida per l’escola, que és de 73.400 kWh/any. El termini d’execució és de 4 mesos i l’empresa contractada és Miatec Innova SL.

L’Ajuntament de Maó també ha finalitzat aquest estiu les obres de la pèrgola fotovoltaica d’autoconsum col·lectiu de l’aparcament del carrer Albert Camus, que ara està pendent que l’empresa subministradora doni d’alta el servei. Això permetrà generar 115.991 kWh/any, que equivalen al consum de 33 famílies durant tot un any i que donaran subministrament a diferents espais municipals, com ara l’àrea de Serveis Socials, el Pavelló de l’Alcázar o el Centre d’Art Ca n’Oliver, entre d’altres, així com el punt de recàrrega de vehicles elèctrics del mateix aparcament.

En aquest cas, la inversió ha estat de 124.009,40 €, dels quals 92.253 € són subvencionats pel Ministeri de Transició Ecològica, amb Fons Next Generation. Instalaciones Mecánicas Muñoz, SLU ha estat l’empresa encarregada de dur a terme l’obra.

Finalment, la nova desnitrificadora de Sant Climent està pendent de començar a construir-se. L’estació de tractament d’aigua potable compta amb una inversió de 466.018,66 euros, finançats pel Pla Insular de Cooperació. Les obres seran executades per la companyia Ingeniería de obras Zaragoza, SL. Està previst que les feines s’allarguin durant quatre mesos.

Planificació, millores, sostenibilitat i dinamització empresarial

Aquestes obres s’han iniciat una vegada han passat els mesos de més afluència turística, tal com havia planificat l’equip de govern, amb l’objectiu de no entorpir l’activitat del sector. L’Ajuntament aposta, així, per invertir en millores urbanes, a la vegada que  millora l’estètica de la ciutat i en modernitza els serveis.

A més, convé tenir en compte que gran part d’aquestes inversions tenen a veure amb la millora de la gestió de recursos, com són els casos, per exemple, de la desnitrificadora de Sant Climent o de la instal·lació de plaques solars sobre les cobertes d’infraestructures municipals.

La posada en marxa d’aquestes actuacions també suposa donar feina a les empreses adjudicatàries. En aquest cas, cinc companyies han rebut projectes que dinamitzaran la seva activitat i, com a conseqüència, donaran feina a les persones que hi treballen.

El batle Héctor Pons explica: “Avui presentam una sèrie d’inversions planificades per durant de l’estiu per tal que, acabada la temporada turística, puguem iniciar totes aquestes actuacions necessàries pel nostre municipi. N’hi ha que són més dirigides al funcionament de l’Ajuntament; d’altres amb el clar objectiu de millorar el problema de l’aigua, com el cas de la construcció de la desnitrificadora de Sant Climent; i d’altres, amb l’objectiu de millorar els serveis que prestam a la ciutadania, com la millora de les voreres de POIMA o la construcció de la nova piscina municipal”. I afegeix que aquestes inversions contribueixen a que les empreses puguin mantenir els llocs de feina i continuar amb la seva activitat econòmica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.