Ciutadella de Menorca ha d’organitzar la Fira del Llibre en Català

El PSM Més per Menorca s’ha alçat com una veu ferma en defensa de la Fira del Llibre en Català, posant en valor la cultura i literatura en català.

Des de fa 18 anys i fins ara, la Fira del llibre en Català de Menorca ha estat sempre un punt de trobada entre tothom que estima els llibres i la nostra llengua. Volem aprofitar aquestes línies per agrair a les llibreries menorquines, el seu esforç i bona feina pel funcionament exitós d’aquesta iniciativa, i juntament amb les llibreries, han estat protagonistes els autors i autores menorquins, que han tingut un paper destacat en les activitats de la fira, presentant les seves novetats o participant en col·loquis i altres activitats de foment de la lectura. Així, la fira ha estat la principal plataforma pública per al coneixement i difusió dels creadors menorquins, que han pogut presentar les seves novetats al mateix nivell i acompanyats d’escriptors i escriptores i editorials d’altres terres de parla catalana, fet que afavoria l’intercanvi i la projecció exterior dels llibres nascuts a Menorca. Per tant, la restricció de la venda de llibres només als qui són de Menorca significa imposar a les llibreries una reducció de les possibilitats de venda, perjudicant directament la dimensió comercial de la fira.

Davant dels canvis que amenacen la naturalesa única d’aquest esdeveniment, la portaveu del PSM Més per Menorca a l’Ajuntament de Ciutadella, M. Jesús Bagur, declara: “No volem que es perdi tot allò que implica la Fira, com és el foment de la cultura, l’educació, les activitats, la dinàmica de vendes a les llibreries. Així que demanam al Consell Insular que renunciï a la seva intenció i garanteixi la continuïtat de la Fira, i, com diuen els llibreters, volem consolidar aquest esdeveniment i, si cal, afegir- ne un de nou”.

També afegeix: “Des del PSM Més Per Menorca considerem que la Fira del Llibre en Català d’aquest any s’ha de celebrar a Ciutadella, i si és el cas, organitzar-se des del propi Ajuntament”.

No obstant això, la preocupació del PSM va més enllà dels canvis estructurals en l’organització de la Fira. En el context actual, és inqüestionable que aquests canvis estan relacionats amb una agenda política més ampla que posa en risc la llengua i la cultura catalanes a Menorca i a les Illes Balears. El Govern del Consell Insular, liderat pel PP i VOX, ha estat objecte de crítiques per les seves polítiques que semblen apuntar a una repressió cultural. Aquests intents de minimitzar la influència i la presència del català a l’illa són preocupants i no poden ser passats per alt.

El PSM està fermament compromès a garantir la continuïtat de la Fira del Llibre en Català com un esdeveniment cultural essencial que enriqueix la vida cultural de Menorca. Al mateix temps, el PSM insta a totes les persones que estimen la diversitat cultural i lingüística a estar alerta davant d’aquests intents de repressió i a unir-se en la defensa de la cultura i la identitat de Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.