Comença la campanya de vacunació conjunta contra la grip i la COVID-19 a residències i centres de dia

La directora general de Salut Pública, Elena Esteban, acompanyada per la vicepresidenta de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, Magdalena García, i la subdirectora d’infermeria de la zona Llevant d’Atenció Primària, Catalina Pascual, han assistit aquest dilluns matí a l’inici de vacunació contra la grip i la COVID-19 en la residència Bartomeu Quetgles de Felanitx. Els 130 usuaris i els 15 professionals d’aquesta residència han estat els primers a ser immunitzats.

L’objectiu d’aquesta campanya és igualar la cobertura aconseguida la temporada passada en residències i centres de dia, en què es va immunitzar a més de 4.000 usuaris a Balears, la qual cosa suposa un 90 % de cobertura vacunal i més de 1.000 professionals, la qual cosa suposa un 70 % entre els professionals de les residències de les illes.

Salut subratlla una vegada més la importància de la vacunació per a tots els grups de risc ja que resta gravetat a la malaltia en cas de contagi i ha subratllat la seguretat de les vacunes que s’administren.

A la vacunació dels grups més vulnerables iniciada avui, continuarà dilluns que ve, dia 23, amb el començament de la campanya per a la població general als centres de salut, que s’allargarà fins que finalitzi la temporada estacional de virus respiratoris. La data d’inici de la vacunació de grip infantil s¡ha fixat per al 3 de novembre.

Enguany la protecció antigripal incorpora algunes novetats, com la vacunació universal dels infants d’entre 6 i 59 mesos, i la inclusió de les persones fumadores com a col·lectiu de risc.

Amb un pressupost de més de 3 milions d’euros, la Conselleria de Salut distribuirà vacunes contra la COVID-19 i 266.800 dosis contra la grip. De les darreres, 140.000 seran vaccins antigripals amb coadjuvant; 4.800 d’alta càrrega per a majors especialment vulnerables; 22.000 dosis d’intranasal per a infants d’entre 2 anys i 4 anys i 11 mesos, i 100.000 dosis de la vacuna tetravalent.

Vacunació conjunta grip i COVID-19

La campanya es dirigeix a totes les persones a partir dels 60 anys, i a les persones menors d’aquesta edat que tenen alguna de les condicions de risc establertes. Per als col·lectius considerats de risc, la vacunació de grip i COVID-19 es farà de forma conjunta en la mateixa cita al  centre de salut, on se’ls administrarà una dosi de vacuna de grip i una dosi de vacuna de covid.

Es recomana la vacunació d’ambdós vaccins als grups de població següents:

  1. Persones de 60 anys o més.
  2. Persones de 5 anys o més, internes en centres de discapacitat i residències de majors, així com d’altres persones institucionalitzades de manera perllongada i residents en institucions tancades.
  3. Persones menors de 60 anys d’edat amb condicions de risc com a diabetis, malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries, malaltia renal, malaltia hepàtica crònica, amb inclusió d’alcoholisme crònic, malalties neuromusculars greus, immunosupressió, VIH, càncer, malaltia celíaca, malaltia inflamatòria crònica, etc.
  4. Embarassades en qualsevol trimestre de gestació i dones durant el puerperi (fins als 6 mesos després del part i que no s’hagin vacunat durant l’embaràs).
  5. Persones convivents amb les que tenen un alt grau d’immunosupressió.
  6. Personal de centres i establiments sanitaris i sociosanitaris públics i privats (tant sanitaris com no sanitaris).
  7. Persones que treballen en serveis públics essencials, amb especial èmfasi en els subgrups següents: forces i cossos de seguretat de l’Estat, bombers i serveis de protecció civil.

Vacunació de la grip

A més dels grups anteriors, la campanya de grip d’aquesta temporada recomana per primera vegada la vacunació de la població infantil universal d’entre 6 i 59 mesos d’edat. I també inclou per vegada primera els fumadors entre la població diana, per mor de tenir un risc major de complicacions en cas de contagi.

D’altra banda, les indicacions recullen la recomanació de la vacunació de grip a persones d’entre 5 i 59 anys d’edat que presenten un major risc de complicacions derivades de la grip, estudiants en pràctiques en centres sanitaris i sociosanitaris i persones amb exposició laboral directa a animals.

Grip infantil

Les indicacions de la vacuna antigripal s’estén per primera vegada a tots els infants sans d’entre 6 mesos i 4 anys i 11 mesos ( 6-59 mesos). Els infants pateixen de forma molt freqüent la grip, en ocasions, de forma greu. De fet, són el grup que estan afectats de més infeccions gripals, ja que han tingut poc contacte amb els virus de la grip. A més, solen ser els principals difusors de la infecció gripal a la resta de la comunitat.

La vacunació en aquest grup d’edat proporciona a l’infant protecció individual i afavoreix la protecció familiar i comunitària, ja que contribueix a disminuir el contagi a persones vulnerables del seu entorn i les protegeix indirectament.

La pauta de vacunació d’aquests infants sans serà d’una sola dosi. Per als més petits, des dels 6 mesos i fins als dos anys s’administrarà el vaccí inactivada injectable. La vacuna antigripal intranasal és la preferent partir dels 2 anys d’edat i fins als 4 anys i 11 mesos.

Cita prèvia en InfoSalut

Ja es pot sol·licitar cita prèvia per a la vacunació en el telèfon d’InfoSalut: 971 22 00 00.

Cobertures vaccinals

La cobertura vacunal de la campanya 2022/23 es va quedar en un 48 %, molt per davall de l’aconseguida en la temporada anterior 2021/22 en què va arribar a vacunar-se de grip gairebé un 59 % de la població balear. Per illes, Menorca únicament va arribar al 43,6 % en la passada campanya, les Pitiüses es varen quedar en el 44 %, mentre que Mallorca va escalar fins al 48 %, gairebé deu punts menys que la mitjana nacional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.