El CIS situa el PSOE quatre dècimes per sobre del PP, que retalla 1,4 punts en un mes ERC obtindria un 1,9% dels vots si se celebressin ara eleccions, sis dècimes més que Junts

ACN/Madrid – El PSOE disminueix la seva distància sobre el PP i obtindria un 32,6% dels vots si se celebressin eleccions, només quatre dècimes més que els populars, que es quedaria amb un 32,2% dels sufragis segons el baròmetre d’octubre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). L’anterior enquesta, publicada el 21 de setembre, donava als socialistes el 33,5% d’intenció de vot i un 31,7% als populars. En el cas de Sumar, quedaria en tercera posició amb un 12,7% dels vots, mentre que Vox estaria quarta, amb el 10,1%, un punt menys. Pel que fa a Junts i ERC, que van empatar amb set escons a les eleccions de juliol, es distanciarien entre si. Així, els republicans aconseguirien un 1,9% dels vots i els de Míriam Nogueras un 1,3%.

En el cas de Junts i ERC, els de Gabriel Rufián guanyen dues dècimes i passen de l’1,7% recollit al setembre a l’1,9% del CIS actual. Per contra, Junts perd quatre dècimes, passant de l’1,7% que els pronosticaven a l’enquesta de fa unes setmanes a l’1,3% de les projeccions d’aquest dimecres.

Bildu i PNB perden força

Pel que fa a la resta de formacions nacionalistes, el baròmetre d’octubre dona a Bildu el 0,9%; al PNB el 0,8%, al BNG el 0,8%, a Coalició Canària el 0,1% i a UPN el 0,1%. Amb aquests resultats, els abertzales perdrien quatre dècimes en un mes i el PNB una. També perdrien força Coalició Canària i UPN, mentre que el BNG guanyaria una dècima.

Si es fa un càlcul per blocs, el PSOE i Sumar reunirien ara el 45,3% dels sufragis, mentre que la suma de PP i Vox agruparia el 42,3%. De fet, la pujada dels d’Alberto Núñez Feijóo, que guanyen mig punt en un mes, es desdibuixa per la caiguda d’un punt dels de Santiago Abascal. En el cas de Sumar, avancen 0,8 punts en unes setmanes marcades per les negociacions investir a Pedro Sánchez després de l’intent fallit de Feijóo.

Sánchez i Feijóo suspenen

Pel que fa a la valoració dels líders, el president en funcions, amb un 4,51 de mitjana, és el dirigent més ben valorat, seguit de Yolanda Diaz que aconsegueix un 4,49 i Alberto Núñez Feijóo amb un 4,48. Alhora, un 40,1% dels enquestats que donen la seva opinió prefereixen al líder del PSOE com a president del govern, seguit del president del PP, amb un 32,3%. Pel que fa als ministres, només aproven la responsable de Defensa, Margarita Robles, i d’Economia, Nadia Calviño, amb notes que ronden el 5,2 sobre 10.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.