El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Sáez de San Pedro, visita el parc fotovoltaic de Son Salomó, a Menorca, amb motiu de la seva posada en marxa La connexió de la planta de Son Salomó col·loca Menorca com a illa referent en transició energètica de Balears

El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáez de San Pedro, juntament amb el director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu, han visitat aquest dimecres el parc fotovoltaic de Son Salomó, a Ciutadella (Menorca), amb motiu de la posada en marxa de la planta, la més gran instal·lada a les Illes Balears. A aquesta visita també hi han assistit els representants d’Enerparc -empresa responsable del projecte-, Florian Edler i Juan Majarón, director gerent a Espanya i cap d’adquisicions, respectivament.

Aquest parc fotovoltaic compta amb una potència de 50 MW i produirà entre 75.000 i 87.000 MWh/any d’electricitat renovable. Cal destacar que la demanda anual d’energia elèctrica de Menorca va ser de 489.772 MWh/any el 2022, per la qual cosa la planta serà capaç de cobrir el 15 % de l’energia elèctrica anual que requereix l’illa. A més, Son Salomó podrà satisfer el 70 % de la punta de la demanda elèctrica si a les hores centrals del dia es troba al màxim de la seva capacitat.

D’aquesta manera, la generació elèctrica de Son Salomó permetrà que, per exemple, un vehicle elèctric a Menorca pugui fer de mitjana 15 km de cada 100, únicament gràcies al sol. A més, si es recarregués exclusivament a les hores centrals del dia, aquest vehicle podria arribar a recórrer el 70 % dels desplaçaments sense consumir combustibles fòssils importats, sense emissions i augmentant la nostra autosuficiència energètica.

Son Salomó està compost per més de 110.000 panells solars i aconseguirà evitar l’emissió a l’atmosfera de fins a 84.000 tones de CO2 anualment.

Menorca, illa referent de Balears en transició energètica

El conseller Sáez de San Pedro ha explicat que amb aquest parc fotovoltaic Balears passa a posicionar-se com la vuitena comunitat autònoma en potència fotovoltaica instal·lada amb 301,9 MW, avançant Catalunya (300,9 MW) i després de la Comunitat Valenciana (453, 8 MW), d’acord amb les dades de l’aplicació Redos, d’operació del sistema elèctric espanyol.

«Amb aquest parc Menorca es col·loca com a illa referent en transició energètica de Balears, facilitant que ens apropem una mica més a l’objectiu de cobrir amb energia renovables el 35 % de l’energia final consumida el 2030, d’acord amb els objectius marcats a la Llei. de canvi climàtic i transició energètica», ha afegit el conseller.

Cobrirà el 70 % de la demanda a màxima capacitat en hores puntes

Per part seva, el director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu, ha concretat que si a les hores centrals del dia el parc de Son Salomó es troba produint al màxim de la seva capacitat, aquest podria arribar a cobrir en aquest temps aproximadament el 70 % de la punta de la demanda elèctrica de Menorca, considerant que la punta de demanda màxima de l’illa aquests dies és de 65 MW.

L’empresa promotora d’aquest projecte és Enerparc, especialista internacional en energia solar fotovoltaica que ha connectat a xarxa diverses instal·lacions amb una potència total de més de 100 MW a diferents punts d’Eivissa i Mallorca.

Durant la visita, el director gerent d’Enerparc Espanya, Florian Edler, ha destacat que la connexió de Son Salomó és una etapa crucial en el compromís de l’empresa d’impulsar la transició energètica a les Illes, «per tal de fomentar un futur més sostenible». «Estem agraïts pel suport de les autoritats locals i la comunitat en general, i esperam continuar col·laborant per impulsar la independència energètica de l’Arxipèlag Balear», ha indicat.

Juan Majarón, també d’Enerparc, ha expressat que «Son Salomó és un projecte pioner i exemplar, no només per la seva capacitat de generació, sinó també per la compatibilitat i integració en l’entorn natural que l’envolta. Durant les diferents etapes del seu desenvolupament s’ha treballat directament amb el Consell Insular de Menorca i altres organismes i societats que vetllen per la conservació del patrimoni cultural i natural de l’illa, per tal de respectar-lo, adoptant a cada moment les millors solucions per a això».

Aquest projecte ha estat impulsat amb el suport del Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Ciutadella i el Consell Insular de Menorca, institucions que varen establir condicions òptimes per poder executar-lo, en funció dels informes de totes les administracions. Així mateix, aquesta planta ha estat beneficiària d’ajuts a la inversió d’instal·lacions de producció d’energia elèctrica de tecnologia solar fotovoltaica a les Illes Balears a través de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi Energètic (IDAE) per una subvenció de 7,2 milions d’euros dins el marc del programa SOLBAL, cofinançat amb Fons Comunitaris FEDER.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.