Biden confirma que Hamàs ha alliberat dues ostatges nord-americanes El grup palestí afirma que les ha deixat anar per raons humanitàries

ACN/Barcelona – El president dels EUA, Joe Biden, ha confirmat que Hamàs ha alliberat dues ostatges nord-americanes de les 250 persones que l’organització ha afirmat que reté des dels atacs que va perpetrar en territori israelià el 7 d’octubre. Hamàs havia anunciat a mitja tarda l’alliberament de les dues dones de nacionalitat nord-americana, una mare i una filla, de manera unilateral i per motius humanitaris, i gràcies a la mediació de Qatar. El primer ministre israelià també ha confirmat la notícia. “Les nostres compatriotes han passat un calvari terrible els darrers 14 dies i em fa molt content saber que aviat es reuniran amb les seves famílies”, ha afirmat Biden.

Hamàs ha proposat dies enrere intercanviar els 250 ostatges que assegura que reté per 6.000 preses palestins a Israel, una petició que fins al moment no ha tingut resposta per part del govern de Benjamin Netanyahu.

Mentrestant, sobre el terreny continuen els preparatius de l’exèrcit israelià per a l’ofensiva terrestre a Gaza, la mesura de més impacte que Israel tirarà endavant des dels atacs de Hamàs del 7 d’octubre. 1.300 persones van morir en aquells atacs, que van deixar també milers de ferits.

La contraofensiva israeliana des d’aleshores han comportat la mort de més de 4.000 persones, segons l’actualització que aquest mateix divendres ha fet Hamàs, així com 13.000 ferits. A banda, més d’un milió de persones s’han desplaçat des de la part nord de la franja, en un territori de 350 quilòmetres quadrats en què viuen dos milions de palestins.

Prevenir l’escalada a la regió, “crucial”

També aquest divendres, els Estats Units i la Unió Europea han considerat “crucial” prevenir l’escalada regional de les hostilitats a l’Orient Mitjà en el marc de la trobada que els màxims representats dels dos actors han fet a la Casa Blanca, a Washington. La delegació americana ha estat encapçalada pel president nord-americà, Joe Biden, mentre que l’europea la lideraven la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel.

Ambdós actors han reiterat el dret d’Israel a defensar-se en el marc de les lleis internacionals, “incloses les humanitàries”, i han reclamat “l’alliberament immediat” dels ostatges que Hamàs té a Gaza.
“Condemnem en els termes més durs possibles” Hamàs i els seus “atacs terroristes brutals” a Israel. “No hi ha justificació per al terrorisme”. El comunicat reitera les consignes que ambdós actors han difós des de l’inici del conflicte, també recordant el dret d’Israel a defensar-se “en línia amb les lleis internacionals, també les humanitàries”.

Ambdós actors subratllen la importància de protegir els civils, donar suport a aquells que intenten arribar a un lloc segur o proveir assistència i facilitar l’accés al menjar, l’aigua, l’atenció sanitària i el refugi.
“Estem preocupats pel deteriorament de la crisi humanitària a Gaza. És crucial prevenir una escalada regional. Fem una crida a l’alliberament immediat de tots els ostatges i emfatitzem la nostra visió compartida que una solució de dos estats continua essent el camí més viable per a una pau duradora”, afirma el comunicat conjunt.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.