Quina és la situació actual del Geriàtric Municipal? Juana Mari Pons, batllessa de Ciutadella: “A vegades, en segons quins aspectes, l’important no és estalviar, sinó veure el benestar de tots i, sobretot, el de la gent gran”

Miriam Triay / Ciutadella – Després d’haver complert els 100 dies de legislatura el mes passat, tornam a conversar, des del setmanari El Iris, amb la batllessa Juana Mari Pons. En aquest cas, per saber quina és la situació actual del projecte de reforma del Geriàtric Municipal de Ciutadella.

Com està el projecte actualment?
Es tracta realment d’un avantprojecte. I aquest està damunt la taula, s’hi està treballant.

Des del primer moment, l’avantprojecte contemplava i se centrava, sobretot, en l’augment de les places geriàtriques que hi ha actualment. Però no esteia consensuat amb totes les parts implicades, com usuaris o infermers, entre altres.

En aquest sentit, què hem fet des de l’Ajuntament? Doncs primer de tot, parlar amb els implicats, per saber quines necessitats creuen que s’han de cobrir i com. I, a partir d’aquí, estudiar el que ja hi havia establert en el projecte. Com la ubicació que, nosaltres creim, ha de ser la mateixa que ja s’havia contemplat. Gairebé tots els usuaris ens van comunicar que no volien anar a polígons, en paraules textuals, sinó que volien estar al centre del poble.

Mantindrem, per tant, l’avantprojecte, però ara ja consensuat amb totes les parts.

I pel que fa al finançament per part del Govern Balear?
A l’hora d’adjudicar el projecte, com ja s’ha anat dient, hi faltaven 150.000 euros que no s’havien firmat per part de l’anterior Govern Balear. Ens pensàvem que sí, i després vam veure que no era així, i que hi havia, a més, informes contraris per part de la conselleria del Govern.

Per tant, ara esteim negociant perquè ens donin aquest finançament, i així poder adjudicar ja el projecte definitiu, per dur a terme aquestes obres, tan necessàries per Ciutadella.

Per tant, i tenint en compte les dues línies de l’oposició, heu seguit amb la d’ampliació. La que proposava el PSM Més per Menorca.
Sí, perquè com dic, després d’haver parlat amb les diferents parts implicades, entenem que és la que s’ha de seguir. Encara que costi més diners, és un benefici per a ells i, per tant, per a tots.

Sabem que el PSOE Ciutadella va fer la proposta de plantejar el geriàtric a un altre lloc, per estalviar-nos diners. Però a vegades, en segons quins aspectes, l’important no és estalviar, sinó veure el benestar de tots i, sobretot, el de la gent gran.

Quines creieu que són les necessitats en matèria de geriàtric a Ciutadella?
Doncs, principalment, i com s’ha vist, l’augment de places. Hi ha una llista d’espera llarga i moltes persones que es queden sense l’atenció necessària.

Encara que, també s’ha de tenir en compte que els hospitals geriàtrics que s’han fet a nivell de Menorca, com a Es Migjorn Gran o Maó, també han creat places noves. I, per tant, la gent d’altres municipis es reubicarà, i les diferents llistes d’espera aniran baixant.

Què se cerca amb l’ampliació? Que les llistes d’espera disminueixin, evidentment. Però també donar una millor resposta. Cada vegada hi ha més persones amb un grau 3 de dependència, que necessiten més servei. Açò implica més atenció i, per tant, més personal. Un tema que, actualment, està bastant malament. Per tant, també intentam treballar en aquesta línia. Hem parlat amb personal, tant del geriàtric com de l’hospital de dia, que ens ha comunicat la possibilitat d’adjuntar el centre de dia, les activitats i els tallers que fan, al mateix geriàtric. Així tot estaria unit, i el personal del centre de dia, en acabar les seves hores, podria atendre al geriàtric. Optimitzant recursos. I de moment mirarem si és possible, amb el consens de tots.

El que està clar és que la comunicació constant amb els diferents implicats amb el geriàtric, és totalment necessària i clau. Sense saber què és el que necessiten de primera mà, no es pot executar un bon projecte de reforma, ni es poden oferir els serveis i suport necessaris. Així que seguirem treballant en aquest sentit. I intentarem donar resposta al que se’ns demani.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.