L’experiència pilot de Segittur a Menorca s’obre a nous territoris

Menorca va ser escollida el 2022 per Segittur, una societat adscrita a la Secretaria d’Estat de Turisme del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, com un dels cinc territoris als quals desenvolupar una experiència pilot de creació i consolidació de productes turístics associats a empreses vinculades al sector primari.

Aquest programa d’àmbit nacional busca fomentar l’adaptació de les destinacions a les noves expectatives dels viatgers, que cerquen viure experiències que permetin descobrir tradicions, oficis i cultura dels territoris que visiten. En aquest sentit, Segittur proposa la incorporació del sector primari a l’activitat turística que, a més de diversificar els productes turístics, contribueix a crear noves oportunitats de negoci per als productors.

Gràcies a la feina feta a l’illa, juntament amb les altres quatre destinacions, la comarca de la Sidra (Principat d’Astúries), El Goierri (Guipúscoa, Euskadi), la Sierra Norte (Comunitat de Madrid) i Guadajoz (Andalusia), Segittur ha elaborat una sèrie de directrius amb l’objectiu que se’n puguin beneficiar altres territoris. Es tracta d’un manual d’implantació per a gestors de destinació, un manual d’experiències per a empresaris i un catàleg d’experiències agroturístiques amb una selecció de les que s’han treballat durant el projecte pilot. Tots aquests documents es poden consultar en obert a la pàgina web de Segittur

Cal recordar que, en una primera fase de la iniciativa, es va oferir formació específica a 23 empreses menorquines del sector agroalimentari i, en la segona fase, 10 van ser assessorades de forma personalitzada per un expert amb la finalitat millorar les seves experiències o planificar la incorporació de noves propostes.

Les empreses de Menorca que van rebre aquesta mentorització van ser Bolets de Menorca, Sant Joan de Binissaida, Vinyes Binitord, S’Ullestrar, Santo Domingo, la Confraria de Pescadors de Ciutadella, Formatges Sa Roqueta, Isafra, Pont Modorro i Dolçamar. El personal expert de Segittur els va assessorar per implementar i millorar l’oferta d’experiències com ara visites guiades, degustacions, tallers d’elaboració de productes artesans…

El projecte va ser íntegrament finançat per Segittur, i va comptar amb la col·laboració de la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) i el departament d’Economia del Consell de Menorca. Així mateix, per fer el seguiment de la iniciativa es va crear un grup de contrast format per la FFTM, el Consell Insular, ASHOME, PIME Menorca, CAEB Menorca, Unió de Pagesos i FAGME.

Ara, en una tercera fase, Segittur ha extret conclusions dels cinc projectes pilot i els ha extrapolat dissenyant els manuals i el catàleg, que suposen eines de suport als gestors públics i al teixit empresarial per a impulsar la creació d’experiències turístiques vinculades al sector primari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.