Consells de la Direcció General de Prestacions, Farmàcia i Consum per a Halloween Es recorda la importància d’assegurar-se que els productes i les disfresses compleixen tots els requisits de seguretat

Igual que el Carnaval, Halloween és sinònim de disfresses, caretes, lents de contacte, maquillatges, etc. S’acosten aquestes dates, i des de la Direcció General de Prestacions, Farmàcia i Consum recordam la importància d’assegurar-se que els productes i les disfresses compleixen tots els requisits de seguretat exigits, especialment si van adreçats a la població infantil.

Recomanacions per a una festa segura

Si s’opta per comprar disfresses, cal tenir en compte:

  • Si són per a menors de 7 anys, no ha de dur cordes ni cordons a la zona del coll.
  • Si tenen més de 7 anys, els cordons no poden ser superiors a 7,5 cm de llarg.
  • I si són per a un menor de 14 anys, s’hi han d’indicar els advertiments de seguretat.

Convé comprovar que els complements no tenguin parts punxegudes ni peces petites que es puguin desprendre.

Les caretes han de tenir orificis de ventilació suficients que evitin l’asfíxia i ser adequades per a la grandària i l’edat de les persones que les hagin d’usar.

Els productes de maquillatge, els tints de cabells, etc., poden causar reaccions al·lèrgiques, ja que contenen substàncies químiques. Es recomana fer proves prèvies en alguna zona de la pell. I una vegada acabada la diversió, cal assegurar-se de fer una bona higiene facial i corporal perquè no quedin restes de producte.

Cal vigilar que l’etiquetatge indiqui, com a mínim, el nom del producte, el fabricant o importador, l’adreça, la data mínima de caducitat, el número de lot i els components, la marca, el país d’origen i el marcatge CE (indicador fonamental de la conformitat d’un producte amb la legislació de la Unió Europea).

També és convenient anar alerta amb els pintaungles: contenen dissolvents i els menuts solen posar-se les mans a la boca.

Així mateix, convé evitar els esprais per tenyir-se els cabells. És millor utilitzar perruques, mocadors, capells de color, etc.

Les disfresses, les màscares, les perruques, els complements, etc. han de ser resistents al foc. Hi ha de constar l’advertiment «manteniu allunyat del foc» i estar fabricats amb materials no inflamables o de baixa combustió.

Els productes de pirotècnia (bengales, petards, etc.) només es poden vendre en establiments autoritzats i la classificació en funció dels possibles consumidors i riscs és la següent:

  • Classe I: per a majors de 12 anys (articles de risc molt reduït).
  • Classe II: per a majors de 16 anys (articles de risc reduït).
  • Classe III: per a majors de 18 anys (articles de risc mitjà).

Si s’opta per elaborar la disfressa, a més del que s’ha exposat abans, es poden utilitzar materials reciclats, anar a botigues de segona mà o intercanviar-les; així evitam el consum de plàstic nou present en la majoria de les disfresses, la composició de les quals és el polièster i també en els accessoris, com ara perruques sintètiques, capells, màscares, cubs, etc.

Cal conservar sempre les factures, tiquets o justificants de compra per a una possible reclamació. Aquest comprovant de compra ha d’identificar el producte, el preu, la data d’adquisició i el nom i el CIF (codi d’identificació fiscal) del venedor.

Optar pel producte local estimula el comerç de proximitat i augmenta la competitivitat del comerç i del sector primari de les Illes Balears.

També és recomanable comprar preferentment en establiments i comerços adherits al Sistema Arbitral de Consum.

Gaudim de la festa amb molta imaginació, però sense riscs.

Per a més informació:

  • Portal Consum
  • Xarxes socials: @IBConsum
  • Telèfon gratuït d’atenció al consumidor: 900 16 60 00
  • Oficines de la Direcció General de Prestacions, Farmàcia i Consum:
  • Palma: 971 17 79 79
  • Maó: 971 17 73 33
  • Eivissa: 971 17 70 67

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.