Espanya se situa com el país de la UE on més es va reduir el preu de l’electricitat durant la primera meitat de 2023 L'import del gas a l'Estat creix un 20%, tot i que ho fa per sota la mitjana de la Unió Europea (+38,4%)

Albert Cadanet/Brussel·les – Espanya va tancar el primer semestre sent el país de la Unió Europea on més es van reduir els preus de l’electricitat. Segons les dades publicades aquest dijous per l’Eurostat, l’import de l’electricitat a l’Estat va caure un 41% respecte a la primera meitat del 2022, superant àmpliament altres països com Dinamarca, en segona posició, (-16%) i Portugal (-6%). De fet, Espanya va ser un dels cinc països on l’electricitat es va abaratir pels consumidors, mentre que en els 22 restants va encarir-se. Per altra banda, el preu del gas a l’Estat va créixer un 20% durant el primer semestre, per sota la mitjana de la UE (+38,4%).

En termes absoluts, l’import de l’electricitat a Espanya durant la primera meitat de 2023 es va situar en els 18,23 euros per cada 100 kWh, per sota els 30,9 euros corresponents al mateix període de l’any anterior. En aquest sentit, Espanya és alhora el cinquè país amb els preus elèctrics més baixos, tenint només per sota Bulgària, Hongria, Malta i Polònia.

Al conjunt de la UE, el preu de l’electricitat va incrementar-se un 14,2%, passant dels 25,3 euros per cada 100 kWh als 28,9 euros.

Pel que fa a l’import del gas, aquest es va encarir un 38,4% al conjunt de la Unió, dels 8,6 euros per cada 100 kWh als 11,9 euros. De la mateixa manera que a l’Estat, els preus del gas van incrementar-se en 20 dels 24 estats que aporten dades.

Segons l’Eurostat, l’encariment dels béns energètics respon principalment a l’eliminació de les mesures fiscals impulsades durant els últims mesos per fer front a la volatilitat dels preus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.