El PSOE Menorca rebutja la segregació dels alumnes en funció de la llengua d’aprenentatge. Exigeix al Govern que qualsevol modificació es realitzi des de l’acord amb la comunitat educativa

Davant de l’acord fet públic aquest matí entre el PP i VOX per fer possible la lliure elecció de llengua o -el que és el mateix- la segregació dels alumnes a les aules en funció de la llengua d’aprenentatge, el PSOE Menorca ha manifestat el seu rebuig ferm a qualsevol mesura que suposi la ruptura de la convivència de la comunitat educativa i la separació dels infants a les aules a totes les etapes educatives.

Els socialistes menorquins exigeixen a la Presidenta del Govern de les Illes Balears la paralització immediata de qualsevol mesura que no compti amb l’acord de la comunitat educativa. En aquest sentit lamenten la negativa de Marga Prohens a treballar conjuntament amb les diferents entitats del món educatiu. ”Ara veim que el compromís de Marga Prohens d’implantar la lliure elecció de llengua des de l’acord eren només paraules buides de contingut”, ha manifestat la portaveu del grup socialista al Consell de Menorca, Susana Mora, que ha lamentat que “Marga Prohens hagi convocat aquest matí al Consolat de Mar les entitats només per explicar la decisió i no per cercar un full de ruta basat en el pacte i l’acord”.

En aquest sentit, el Portaveu adjunt del Grup Parlamentari Socialista, Marc Pons, s’ha mostrat molt crític amb la imposició de la mesura i ha lamentat que “el conseller d’Educació, Antoni Vera, hagi elegit el camí de la confrontació que li ha dictat VOX, enlloc del camí de l’acord que li oferia el Partit Socialista”. Cal recordar que el Grup Socialista va brindar els seus vots al Partit Popular per garantir l’aprovació del sostre de despesa, sense cap altre condició que la retirada de la lliure elecció de llengua.

Aquesta és una valoració que fan, no només els socialistes, sinó la gran majoria de les entitats de la comunitat educativa, que avui mateix han manifestat que “se senten decebudes i enganades”. De fet, al manifest En defensa de la convivència i contra la segregació dels infants per raó de llengua, que signen moltíssimes entitats de l’àmbit educatiu (entre les quals els sindicats, les federacions de mares i pares, l’Obra Cultural Balear i les associacions de directors d’ensenyament secundari i d’inspectors d’educació i moltes altres), afirmen que separar els nins per motius idiomàtics constitueix una aberració pedagògica i obre la porta a la fractura social i cultural i a la divisió de la societat en dues comunitats lingüístiques diferenciades”, així com també diuen que la segregació lingüística faria impossible assolir l’objectiu d’adquirir una competència comunicativa plena en les dues llengües oficials.

Els socialistes menorquins, a més, consideren que aquesta mesura suposa la ruptura de consensos històrics, que han donat estabilitat i han cohesionat la nostra societat. I que havien comptat amb la participació i el protagonisme del mateix Partit Popular.

Per tant, afirmen que el preu per investir presidenta la senyora Marga Prohens és el major atac vist mai a la convivència a les escoles. Com la comunitat educativa, representada en les seves associacions i entitats, consideren que laplicació daquesta mesura només es pot dur endavant separant i segregant els infants i joves segons la llengua que rallen, un fet que és incompatible, també, amb la Llei d’educació de les Illes Balears, que consagra com a principi del model lingüístic educatiu la no-discriminació i la no-separació dels alumnes en centres o grups-classe per raons de llengua.

Per tots aquests motius, el PSOE critica aquesta mesura, que considera arbitraria i nociva  per a l’educació, i presentarà batalla a totes les institucions on està representat. Conseqüentment, ja ha anunciat que durà a debat del ple del Consell Insular i dels ajuntaments de l’illa una proposta d’acord per rebutjar qualsevol canvi normatiu que suposi la segregació dels alumnes per raó de llengua i per instar el Govern de les Illes Balears a no implantar l’anunciada mesura de la lliure elecció de llengua a totes les etapes educatives.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.