El PSOE Menorca lamenta la decisió del Govern de suprimir el pla d’ajudes al sector lleter de Menorca, Provilac La connivència del Consell Insular és una mostra més de la seva submissió als interessos de Mallorca

El PSOE Menorca ha mostrat la seva preocupació davant de les manifestacions del conseller  balear dAgricultura, Pesca i Medi NaturalJoan Simonet, sobre que el Govern no preveu prolongar el pla Provilac. I ha criticat que el Consell Insular no hagi fet cap manifestació en contra d’aquestes intencions i ni tan sols faci cap proposta alternativa per donar viabilitat al sector lleter, referent del sector primari de l’illa.

El conseller socialista Josep Pastrana ha criticat el canvi de criteri del PP i que es doni l’espatlla a un sector tan important per a Menorca.

Ha recordat que lacord Provilac va néixer amb el principal objectiu de donar suport a la viabilitat, modernització, promoció i comercialització del sector lacti de Menorca, com a resultat del debat i el consens entre el sector, el Consell Insular de Menorca i la Conselleria dAgricultura. Un acord que ha estat valorat de manera molt positiva en el dos anys de funcionament, des de la seva implantació en 2022.

Amb aquest acord sha pogut compensar la renda del sector per fer front a l’augment de preus provocat por la guerra d’Ucraïna, a partir de lequilibri just entre el preu rebut per la llet i els costos de producció suportats per les explotacions. Uns costos que encara es mantenen, si no han augmentat encara més. Provilac ha estat fonamental per aconseguir un increment en el preu que els ramaders cobren per litre de llet, ajudant a la supervivència de les explotacions. De fet, gràcies a aquest pla moltes explotacions no han desaparegut. Alhora, ha permès la promoció i comercialització del formatge de denominació dorigen, amb molt bons resultats, donant valor afegit a la llet menorquina.

A més, no hem doblidar que el sector lleter dinamitza altres sectors de leconomia, com el comerç, la indústria càrnia o els serveis associats. A la vegada, produeix innombrables serveis ambientals i socials per a lilla, com la gestió del territori, la conservació del paisatge o el cicle de laigua.

Pastrana ha manifestat que govern del Consell de Menorca, amb el president Vilafranca al capdavant, és el responsable d’aquesta situació, del menyspreu al sector lleter de l’illa. Perquè és la màxima institució insular qui hauria de vetllar pels interessos dels productors. “Enfora d’assumir el lideratge que li correspon, acota el cap i s’amaga”.

Des del Grup socialista es ressalta que els fons del pla Provilac per al sector ramader són uns més de tots els recursos econòmics que el Consell de Menorca ha deixat perdre, i recorden els diferents projectes deixats de banda, com el de la repotenciació des Milà, la residència per a persones amb dependència física de Santa Rita o les inversions per a zones turístiques, que el Govern autonòmic ha dit que només seran per a urbanitzacions declarades com a madures. Els socialistes evidencien que no només es deixen perdre fons per a inversions i projectes començats, sinó que açò ho fan sense tenir cap alternativa damunt la taula.

En aquest sentit, pel que fa als comentaris del conseller Simonet de valorar si s’haurien d’implementar mesures més estructurals i no tan conjunturals, Pastrana ha recordat que el pla que han decidit suspendre ja contempla canvis estructurals a mig termini.

Per tots aquests motius, el PSOE exigeix que es mantengui el pla Provilac, un pla que es fruit del consens i que tant bons resultats està donant.

I amb tot, conclou que ens trobam davant d’una nova mala notícia per a Menorca, una nova imposició del Govern balear i davant de la qual el Consell claudica. El president de Menorca, enfora de defensar els interessos de l’illa, s’amaga i evita donar explicacions. De fet, la tònica del seu govern està sent “perdre doblers i acotar el cap davant Mallorca. Poca gestió i manco decisió”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.