El president del CGPJ trobaria “inadmissible” que el Congrés revisés com els jutges apliquen la llei d’amnistia

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, ha afirmat que trobaria “inadmissible” que el Congrés revisés la manera com els jutges apliquen la llei d’amnistia. En una entrevista que publica aquest diumenge l”Abc’, Guilarte argumenta que pot haver-hi “ingerència” quan els tribunals apliquin de manera pràctica la norma, que podria registrar-se demà a la cambra. El president del CGPJ afegeix que la crítica que es pugui fer a l’aplicació de part de qui estigui legitimat per fer-la serà “legítima”, però que seria “inadmissible” que ho fes el Congrés. “Les interferències en l’activitat jurisdiccional obliguen el Consell a convertir-se quasi en un activista polític”, conclou.

Guilarte afegeix que els termes de l’acord entre partits resulten “ambigus”, i que caldrà veure si arriben a plasmar-se en quelcom més concret. Ell avisa que defensarà qualsevol activitat judicial vinculada a l’aplicació de lleis aprovades, al marge de discussió sobre la seva constitucionalitat, ja que pot canalitzar-se per altres vies.

Per això, afegeix, l’advertència del CGPJ era “necessària”: “Altres vegades em resisteixo a fer qualsevol tipus d’advertència, però és que això pot resultar molt perillós”, justifica.

El ple del CGPJ va aprovar dilluns una declaració institucional contra l’amnistia als encausats del procés. El text, elaborat en una reunió extraordinària de l’òrgan celebrada aquesta tarda a Madrid, va recollit 9 vots a favor, 5 en contra i 1 en blanc.

Segons el document, el consell mostra la seva “preocupació i desolació intensa” per la “degradació” o, fins i tot, “abolició” que suposaria una llei general de perdó per l’estat de dret a Espanya.

“Confondre l’interès d’Espanya amb l’interès del president del govern en funcions per evitar la formació hipotètica de governs de partits d’una ideologia diferent de la seva és una cosa manifestament incompatible amb l’alternança política”, alerten.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.