La conselleria de Presidència i Administracions Públiques gestionarà 116,5 milions l’any 2024 amb un estalvi de 550.000 euros en alts càrrecs

La conselleria de Presidència i Administracions Públiques del Govern de les Illes Balears gestionarà l’any 2024 un pressupost total de 116.580.064 euros. Aquests comptes, presentats  per la consellera Antònia Maria Estarellas en compareixença parlamentària, incorporen un estalvi de 550.000 € /any per la reducció de 10 alts càrrecs en relació al darrer govern del Pacte i a més, la Conselleria de Presidència també té els 28 milions euros de Capitalitat que es destinaran, via Impost de Turisme Sostenible, a finançar projectes estratègics a les ciutats de Palma (20 milions) i Eivissa (4 milions) així com a l’Illa de Menorca en virtut de la Llei de Reserva de la Biosfera.

A l’hora de desgranar els comptes de la conselleria per a l’any que ve, Estarellas ha explicat que l’àrea de Presidència gestionarà 3,3 milions d’euros, un 3% manco que aquest 2023, mentre que la secretaria general augmenta en 1 milió la seva dotació fins arribar als 51 milions d’euros. D’aquests, 1’1 milions van destinats a subvencionar el Projecte Home i el Projecte Jove de l’entitat Projecte Home. Cal tenir també present que la secretaria general també inclou la gestió de l’ens públic de la RTVIB, per a la qual s’ha previst una partida de prop de 40 milions d’euros inclosos els 1,9 milions per fer efectiu el procés d’internalització del personal.

Pel que fa a la direcció general de Coordinació i Transparència, aquesta gestionarà una partida de 7,7 milions d’euros marcant-se, entre altres objectius, la posada en funcionament de la Unitat Acceleradora de Projectes que tindrà com a finalitat impulsar els projectes d’inversió que li siguin assignats. En matèria de transparència, bon govern, qualitat i participació ciutadana, destaca l’elaboració d’una nova Llei de Govern Obert i Qualitat el que, ha dit Estarellas, “representa una passa important cap a una administració més transparent i contribuirà a garantir que les activitats relacionades amb aquestes àrees s’ajustin a estàndards més alts de governança i servei públic”. Aquesta direcció general també donarà continuïtat al IV Pla de Fosses, amb una dotació d’1’3 milions d’euros.

Aposta per l’acció exterior

Quant a la direcció general de Relacions Institucionals, que gestionarà 23,1 milions d’euros, és destacable l’aposta del Govern pel municipalisme amb el repartiment de 16,5 milions corresponents al Fons de Cooperació Local, el lliurament d’1,3 milions en compensacions econòmiques als ajuntaments o l’atorgament d’una subvenció de 200.000 euros a la FELIB. Destaca també l’aportació de 90.000 euros a les cases balears a l’exterior, la provisió de 40.000 euros per a la celebració de mostres culturals i gastronòmiques per part de les cases regionals i l’aposta ferma per reforçar la presència de les Illes Balears dins el context de la UE. Amb aquest objectiu, destinarà 670.000 euros a la FIBAE com a ens instrumental de la CAIB en matèria d’acció exterior i impulsarà un programa de beques, dotat amb 100.000 euros, perquè els joves graduats de Balears puguin començar una carrera professional en l’àmbit internacional assolint coneixements i experiència fent feina a l’Oficina de les Illes Balears a Brussel·les. Estarellas ha informat també que el pressupost per al programa del Dia de les Illes Balears 2024 serà de 545.000 euros, incloent una línia de subvencions per a la celebració d’activitats esportives.

Per la seva part, la direcció general de Funció Pública disposarà de 5,5 milions d’euros dels quals 1,3 milions es destinaran a millorar el servei de Salut i Prevenció de Riscs Laborals de la CAIB. A més, s’impulsaran mesures urgents per reduir la temporalitat en l’ocupació pública.

En relació a la direcció general d’Emergències i Interior, aquesta disposarà d’un pressupost de 20,5 milions d’euros dels quals 1,8 es destinaran a licitar el projecte i iniciar les obres de l’Escola de Seguretat Pública de les Illes Balears, que permetrà centralitzar les tasques de formació de la Policia Local, personal d’emergències de seguretat, bombers i protecció civil, entre d’altres, així com les dependències de l’actual Direcció General, incloent el servei de l’112 i les unitats operatives d’Emergències que avui s’ubiquen a Es Pinaret, al terme municipal de Marratxí. Aquesta direcció general també impulsarà accions de millora en matèria de gestió d’emergències i d’anticipació i prevenció de riscos de protecció civil amb dos projectes per als que, en aquest 2024, s’ha previst una despesa anual de 217.000 € i 429.000 €, respectivament. A més, la direcció general d’Emergències posarà en marxa el Pla de Voluntariat de Protecció Civil de les Illes Balears (PLAVOLBAL) amb un import total de 1.207.000 euros. Per al 2024 es reserva una partida de 374.000 euros destinats a la implantació d’una aplicació per als voluntaris, la seva formació i ajuts econòmics per a les agrupacions.

En matèria d’Interior, és destacable la partida de 2,5 milions d’euros per al Fons de Seguretat Pública de les Illes Balears perquè els ajuntaments puguin fer front a despeses de recursos humans i materials del col·lectiu policial.

Finalment, la consellera Estarellas ha informat que la Direcció de l’Advocacia, dotada amb 3,9 milions d’euros, es veurà reforçada amb més personal per atendre la sobrecàrrega de treball dels darrers anys, i que l’Escola Balear d’Administració Pública (EBAP) comptarà amb 9,5 milions dels quals 1 milió es destinarà a impulsar els processos selectius de policia local per atendre les necessitats dels ajuntaments en matèria de seguretat ciutadana i 660.000 euros a iniciar les obres de la seu de l’EBAP a Maó. Per últim, ha manifestat que el servei de Gestió d’Emergències de les Illes Balears disposarà de 8,2 milions d’euros durant l’any que ve i ha destacat la voluntat d’incorporar 19 noves places al servei d’atenció 112.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.