Maria José Guerrero, delegada d’AEMET a Balears “A la meva promoció de Físiques, només el 30% érem dones”

Itziar Lecea / Ciutadella – María José Guerrero (Almeria, 1961), va estudiar la carrera universitària de Físiques, especialitat Fonamental a Granada. Accedí, pel sistema d’oposició lliure als Cossos d’Observadors de Meteorologia, Diplomats en Meteorologia i Meteoròlegs de l’Estat. Ha treballat a l’oficina meteorològica de l’aeroport d’Almeria, a les de les bases aèries de Torrejón de Ardoz i Getafe, i des del maig de 1991 fins a l’actualitat a la seu de la Delegació d’AEMET a Illes Balears, com a meteoròloga-predictora, cap del Grup de Predicció i Vigilància (20 anys) i com delegada territorial, on és la primera dona a ocupar el càrrec.

Què la va impulsar a dedicar-se al món de la meteorologia?
Des de nena a casa s’estava molt pendent del temps previst, sobretot si anava a ploure o no. Cada dia vèiem el pronòstic a la tele, amb Mariano Medina, Pilar Sanjurjo, etc. Posteriorment, a l’institut, el professor de física, que també era meteoròleg, explicava alguns temes relacionant-los amb la meteorologia. En acabar el darrer any del batxillerat, tenia clar que volia ser meteoròloga. I per això vaig triar estudiar Físiques. En acabar la carrera em vaig presentar a les diferents oposicions i fins ara.

María José Guerrero amb el Cos Consular.

Entenc que és un camp on les ciències tenen un gran protagonisme. I són matèries en què sol haver-hi més homes que dones en l’àmbit universitari.
En efecte, la branca de ciències és important en Meteorologia. Per presentar-se a l’oposició d’Observadors de Meteorologia es demana disposar del títol de Batxillerat o equivalent i per a Diplomats i Meteoròlegs de l’Estat, títol universitari de Grau o equivalent. Però si s’ha estudiat batxillerat de ciències i carrera de Físiques, és més fàcil superar les oposicions, perquè alguns temes de l’oposició s’han estudiat prèviament o es té la base per estudiar-los. A la meva promoció de Físiques, només el 30% érem dones. A AEMET prop del 20% som meteoròlogues de l’Estat, un 33% Diplomades en Meteorologia i un 26% Observadores. A Espanya, hi ha 17 delegats territorials –un per comunitat autònoma- i només dues delegades, la meva col·lega del País Basc i jo, que som la primera dona que ocupa el lloc de Delegada Territorial d’AEMET a les Illes Balears. A la delegació territorial d’AEMET a les Illes Balears, hi ha un 48% de dones i un 52% d’homes.

Com és el dia a dia a la delegació i com maneja el personal al seu càrrec?
El primer que faig cada dia és estar al corrent del temps esdevingut a totes les Illes Balears. I del funcionament dels equips: estacions meteorològiques, radar, autosonda, etc. I de la salut del personal. Atenc els requisits dels serveis centrals d’AEMET, dels locals i/o autonòmics, mitjans de comunicació i xarxes socials, atenció a les oficines meteorològiques dels tres aeroports de les Balears: personal, equips, normatives, etc. Diàriament, celebrem dos briefings meteorològics, el primer, amb els equips de predicció de tot Espanya i un segon amb l’equip de predicció de la Delegació. En aquest darrer s’esbossen les línies de predicció per als pròxims dies i es decideix l’emissió d’avisos de Fenòmens Meteorològics Adversos. Els avisos s’envien a Emergències del Govern Balear, s’exposen a la web institucional i a Twitter. Tot plegat marcarà la intervenció en mitjans de comunicació i xarxes socials. Setmanalment, compartim novetats de les diferents unitats de la Delegació. Almenys un cop al mes ens reunim, mitjançant videoconferència amb els caps de les oficines meteorològiques dels aeroports. I tot això amb el telèfon i el correu electrònic sense desconnectar durant tot el dia i cada dia de l’any. Com s’aprecia, gran part del treball, es realitza en equip.

En una roda de premsa.

Com a científica, creu que en els darrers anys estan sorgint més vocacions en les professions de ciències entre les joves estudiants?
No disposo de dades objectives, però depenent del tipus d’especialitat sembla que sí que hi ha més dones que homes, per exemple Biologia o Medicina. A AEMET no s’aprecien canvis de tendència.

Creu que tenen prou referents per seguir els seus passos?
Desconec la formació i la motivació que es rep a les escoles, col·legis o instituts. Nosaltres des de la delegació atenem visites escolars i els mostrem com es fan les observacions meteorològiques, les prediccions del temps i posem èmfasi en la interpretació dels colors dels avisos de fenòmens meteorològics adversos (groc, taronja o vermell). Parlem també de canvi climàtic i informem què cal estudiar per formar part de l’equip de professionals que formem part de l’Agència Estatal de Meteorologia.

En el jardí de la delegació.

Parlem molt del canvi climàtic a futur, però el 2022 ens ha deixat molts rècords a les Balears.
AEMET presenta resultats, tendències a les temperatures, a les precipitacions. Segons com afectin aquests resultats, els diferents usuaris es van adoptant diferents mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic. Els nostres registres a les Balears ens permeten assegurar que la temperatura va augmentant 0,3ºC per dècada i que la precipitació va disminuint un 1,2% per dècada.

Com es presenta, meteorològicament parlant, el 2023?
Fins avui disposem de prediccions fins al mes de juny de 2023. En general, seguim amb pronòstics de tendència de mesos càlids i normals en quantitat de precipitacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.