L’Agència Menorca Reserva de Biosfera crea una campanya de comunicació sobre els objectius i les actuacions de l’Estratègia Menorca 2030

L’Agència Menorca Reserva de Biosfera impulsarà durant les pròximes setmanes una campanya de comunicació al voltant dels objectius i les actuacions de l’Estratègia Menorca 2030, el pla de descarbonització del sistema energètic de l’illa.

“La campanya s’impulsarà principalment a través de les xarxes socials de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, i estarà formada per tot un seguit de peces audiovisuals que abordaran, cadascuna d’elles, un aspecte diferent de l’estratègia de descarbonització de l’illa, especificant els projectes en marxa i els de futur”, explica el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació de Menorca, Simón Gornés. “En concret, la campanya divulgarà aspectes com la implantació de renovables a Menorca, la reducció de l’ús de combustibles fòssils, el foment del transport més sostenible, la reducció del consum i l’eficiència energètica, la participació dels sectors econòmics i de l’administració en la transició energètica o la implantació d’una xarxa elèctrica intel·ligent”, afegeix Gornés.

L’Estratègia Menorca 2030: objectius i fites
L’Estratègia Menorca 2030 és fruit del treball col·lectiu d’un gran nombre d’organismes, institucions, empreses i persones que, des de diferents disciplines, van apostar pel que ja era un consens social i polític, la transició energètica de l’illa de Menorca.

Després de diversos mesos de treball intens, el 15 d’abril de 2019 el Ple del Consell Insular de Menorca va aprovar l’Estratègia, que concreta el full de ruta que la societat menorquina assumeix per impulsar la descarbonització del sistema energètic de l’illa.

A més de constituir un document d’anàlisi de la situació de partida, l’Estratègia cerca ser un pla integral de descarbonització per mobilitzar finançament, suport tècnic i canvis normatius, així com establir un calendari d’objectius d’implantació de renovables i de reducció d’emissions. Es tracta d’una guia per a la presa de decisions als sectors públic i privat.

Actualment, a Menorca ja es cobreix el 20% de la demanda elèctrica amb energia procedent de renovables gràcies a la posada en marxa de diverses plantes fotovoltaiques. L’objectiu per al 2025 és arribar al 35%, i per al 2030 fer el gran salt fins al 85% de cobertura de la demanda elèctrica procedent de renovables. Pel que fa a l’ús de combustibles fòssils, l’objectiu marcat per l’estratègia és reduir en un 50% l’ús d’aquest tipus de combustibles al transport terrestre respecte al 2013, en un 30% al sector serveis, residencial i industrial, i en un 10% al sector primari. Tot això ha de permetre reduir en més del 50% les emissions contaminants per al 2030 respecte del 1990.

Per a cadascun d’aquests objectius, l’Estratègia Menorca 2030 traça una planificació, i proposa alternatives verdes i formes de reduir el consum energètic i de combustibles, i d’augmentar l’eficiència energètica. També ho fa per a cada sector econòmic de l’illa.

L’Estratègia pren com a marcs de referència el pla de descarbonització UE Roadmap 2050, la Llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears i els principis de la distinció de Menorca com a Reserva de Biosfera.

Entre els projectes en què participa l’illa per sumar-se als esforços de mitigar els efectes del canvi climàtic, hi ha la iniciativa de la Comissió Europea Clean Energy for EU Islands, el projecte Horitzó 2020 Insulae de la Unió Europea, que ha finançat part d’aquesta campanya, o el Pacte d’alcaldes i alcaldesses pel clima i l’energia, al qual estan adherits tots els municipis de l’illa. Tots aquests projectes s’emmarquen en l’Estratègia Menorca 2030.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.