Jornada de celebració del Cooperativisme La trobada tindrà lloc a Alaior aquest proper dissabte amb el lliurament del Premi Coop a una persona que s’hagi destacat per la seva tasca a favor de les cooperatives

Foto: David Arguimbau Sintes

Alaior, 22 de novembre – La Cooperativa San Crispin serà l’amfitriona aquest proper dissabte de la celebració a Alaior del Dia del Cooperativisme amb un acte organitzat per la Federació de Cooperatives de les Illes Balears a la Sala de Cultura de Sant Diego. Un acte que s’emmarca dins el 70 aniversari de San Crispín i que servirà per reflexionar sobre el mon cooperatiu amb la lectura del Manifest Cooperatiu i el lliurament del Premi Coop a una persona que s’hagi destacat per la seva tasca a favor del cooperativisme. L’esdeveniment comptarà amb la presència del Director General d’Empresa, Autònoms i Comerç del Govern de les Illes Balears, Jose Antonio Caldés i de la Presidenta de la Federació de Cooperatives de les Illes Balears, Jeronima Bonafé, entre d’altres convidats.

Origen del cooperativisme
La història del cooperativisme tal com l’entenem va néixer a Europa a mitjans del segle XIX. Concretament al comtat de Lancashire, a la ciutat de Rochdale es va fundar el 1844 la Societat Equitativa dels Pioners de Rochdale seguint les idees del socialisme utòpic de Robert Owen. En el context d’una vaga de teixidors a Lancashire i després de demanar millores laborals i de perdre l’ocupació, el 24 d’octubre de 1844, un grup d’obrers anglesos van fundar la cooperativa que primerament va ser de consum, per poder garantir la seva subsistència. Després de molts esforços van aconseguir, el 21 de desembre de 1844, obrir el primer magatzem de menjar amb 28 persones sòcies. Ràpidament el cooperativisme es va estendre als Estats Units i a d’altres punts del planeta sent un moviment  d’abast mundial a finals del segle XIX. A Menorca, set de les deu empreses més antigues segons el Registre Mercantil son cooperatives.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.