Mascaró Passarius i la premsa local

A la Ciutadella de Cagliari, Sardenya, Josep Mascaró Passarius amb el professor Giovanni Lillin, el primer de maig de 1986

Dissabte passat les revistes locals de Menorca vam celebrar la nostra diada i ens vam adherir a l’Any Passarius i també a la iniciativa de nomenar-lo Doctor Honoris Causa a títol pòstum per la Universitat de les Illes Balears.

Josep Mascaró va dirigir el Setmanari El Iris a finals dels anys 50 i principis dels 60, en una etapa fructífera de la nostra publicació, que enguany, també, ha complert els seus 80 anys informant als ciutadellencs i menorquins.

El paper de la premsa local editada en paper és de cada vegada més difícil, perquè per una banda hem de lluitar diàriament amb els costos de les matèries primes, electricitat, adaptació a les noves tecnologies amb la compra d’ordinadors, programes o noves màquines d’imprimir, o en el cas de l’Iris amb els sensals dels treballadors, lloguers, impostos, etc. Cosa que fa que aquells que hem apostat pel paper se’ns qualifiqui de “romàntics” i fins i tot d’arriscats en l’era del periodisme digital i les xarxes socials, que ens han fet mal a gairebé tots els mitjans de comunicació locals, insulars, regionals i nacionals, tant premsa escrita, com ràdio, com televisió, perquè hem perdut gran part del suport de les empreses que ens confiaven la seva publicitat, i que una part d’elles han decidit apostar per la publicitat a les xarxes socials, que pot semblar gratuïta però que té un gran greuge pel sector editorial.

Des de les revistes locals agraïm el suport rebut pel Consell de Menorca, el Govern de les Illes Balears, i en el nostre cas per part de l’Ajuntament de Ciutadella, que van ser presents a l’acte de divendres per a fer-mos saber que són conscients de les nostres necessitats i que estaran amb noltros per a fer-nos costat per a continuar informant en la nostra llengua i arribant als nostres lectors que esperen, amb ànsia, cadascuna de les nostres capçaleres.

La transició digital, el relleu generacional dels lectors i subscriptors, les noves tecnologies com l’IA, son reptes que tenim damunt la taula.

Finalment acabar amb una petició a l’Ajuntament de Ciutadella, la declaració de Josep Mascaró Passarius com a Fill Il·lustre de Ciutadella a títol pòstum per la seva tasca, cultural, arqueològica, toponímica i divulgativa, perquè si avui la Menorca Talaiòtica és Patrimoni de la Humanitat, és en gran part gràcies a la feina que ell va iniciar.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.