Experts europeus del sector audiovisual presenten a Barcelona una carta que promou criteris ètics per a l’ús de la IA Es tracta d’una iniciativa impulsada per la UPF i més d’una quinzena d’empreses, mitjans i organitzacions del sector

Maria Pratdesaba/Barcelona – Experts europeus del sector audiovisual han presentat aquest divendres a les Tres Xemeneies del Besòs una carta que promou un conjunt de criteris ètics per a l’ús de les innovacions tecnològiques, especialment en camps com la intel·ligència artificial. La iniciativa, impulsada per la Càtedra Futurs de la Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i més d’una quinzena d’empreses, mitjans i organitzacions del sector, proposa un total de quinze punts per aconseguir un ecosistema comunicatiu just i veraç a Europa, entre els quals destaquen una major protecció de les dades personals o la preservació de la diversitat lingüística. Ho han reivindicat precisament en l’espai que acollirà el centre audiovisual Catalunya Media City.

La ‘Carta des de Barcelona’ té com a base, segons ha explicat el director del Departament de Comunicació de la UPF, Jordi Batlló, la voluntat d’adquirir “una actitud proactiva” davant els grans reptes de futur del sector, així com la necessitat d’establir una política europea sobre aquesta qüestió. “Les idees de futur no les solucionarà ni la tecnologia ni la legislació, sinó les persones”, ha expressat el director.

Per això, Batlló ha celebrat la trobada d’aquest divendres amb diferents experts del sector d’arreu d’Europa, que és el resultat, segons ha dit, d’haver “creat una xarxa d’institucions que estan en la mateixa línia de reflexió sobre el futur de la comunicació”. En concret, a la trobada hi han assistit representants d’institucions daneses, irlandeses, holandeses, belgues i de la Gran Bretanya.

En aquest sentit, el director ha insistit en la importància de llegir la carta des de les Tres Xemeneies del Besòs, on s’instal·larà el Catalunya Media City, un centre audiovisual impulsat pel Govern. “És l’espai retrofuturista que conté totes les llavors del que estem discutint”, ha subratllat. De fet, es preveu que en un futur aquest terreny aculli dins seu diferents projectes audiovisuals, digitals i del videojoc, i que esdevingui “un espai de recerca i innovació”, segons ha matisat el director. Els experts han pogut visitar el terreny i l’interior de l’espai, des d’on se’ls ha explicat el projecte.

La carta situa com a “urgent” la irrupció de tendències tecnològiques emergents, com la intel·ligència artificial generativa i predictiva, les tecnologies immersives o les cadenes de blocs per la traçabilitat i la verificació. Per tot això, els experts consideren que Europa es troba davant una “cruïlla històrica”, en què pot o bé “perdre el seu protagonisme internacional” o “liderar cap a un sistema comunicatiu més just”, tal com han subratllat en el document.

Entre les demandes de la carta, hi ha reforçar els mecanismes actuals per garantir a la ciutadania la propietat i la privacitat de les seves dades personals i fomentar la transparència en l’ús de dades de domini públic per part de centres universitaris i grups d’investigació. Així, els experts també sostenen que cal generar algoritmes justos, que evitin “l’impacte discriminatori i antidemocràtic”. “Cal combatre els algoritmes que fomenten la polarització i impedeixen la presa de decisions per part de la ciutadania”, han argumentat.

D’altra banda, la carta fa èmfasi a la protecció de la diversitat lingüística, i per això exigeix que es tingui cura de les llengües i variants dialectals als sistemes comunicatius del futur. El document també aposta per intensificar l’estudi de l’impacte psicològic entre infants i joves de les noves tendències de comunicació.

Institut Europeu de Prospectiva de la Comunicació

En una altra línia, la carta ha proposat a les institucions comunitàries europees la creació d’un Institut Europeu de la Prospectiva de la Comunicació, que hauria d’actuar com a mecanisme de pont entre la indústria, l’acadèmia i les institucions. “Hauria d’esdevenir el far de l’ecosistema comunicatiu de l’Europa del segle XXI”, han conclòs els experts en la carta.

Totes les mesures posen fi a les jornades ‘Crosspoint Meeting: Echoes of the Future” iniciades aquest dijous al campus del Poblenou de la UPF, des d’on han participat diferents experts del sector, com Bugge Holm, especialitzat en ‘Future Studies’, Natali Helberger, experta en IA, Nic Newman, investigador del Reuters Institute o Diego Agúndez, representant de DG Connect.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.