El departament d’Ordenació Territorial i Turística ha recaptat més de 225.000 euros en sancions per lloguer turístic il·legal des de juliol Núria Torrent remet una circular informativa al Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària per a conscienciar sobre la problemàtica

Foto: La vida de un dron© Prohibida la seva reproducció sense permís de l’autor

El departament d’Ordenació Territorial i Turística del Consell Insular de Menorca ha recaptat des del mes de juliol fins a l’actualitat 228.000 euros en concepte de sancions per llogar turísticament de manera il·legal habitatges. Aquest import correspon a expedients resolts amb reconeixement de responsabilitat i pagament anticipat de sancions per part dels propietaris.

En concret, fa referència a 13 habitatges comercialitzats il·legalment. D’aquests, 6 corresponen a immobles situats a Ciutadella, 4 as Mercadal, dos as Castell i un a Maó. Set de les sancions s’han interposat per sancions greus i sis de les sancions s’han establert per infraccions molt greus. En aquests darrers casos, per exemple, s’han detectat lloguers turístics sense llicència a zones no permeses.

Els propietaris han decidit abonar per avançat les sancions amb una deducció del 40% de l’import total establert. Amb tot, encara hi ha tres expedients més finalitzats durant aquest semestre amb sancions que arriben als 80.000 euros i que estan pendents de cobrar.

En total, el departament d’Ordenació Territorial i Turística durant el segon semestre de 2023 ha iniciat 13 expedients per activitat turística il·legal, ha establert 6 expedients amb proposta de resolució, i ha finalitzat 16 expedients.

“El nostre objectiu és perseguir i erradicar l’oferta clandestina turística il·legal. Una realitat que lamentablement s’ha agreujat en els darrers anys a Menorca. Els propietaris han de ser conscients que estan duent a terme una activitat il·legal que pot comportar sancions elevades”, explica la consellera d’Ordenació Territorial i Turística de Menorca, Núria Torrent.

En paral·lel, en el marc de les accions que el Consell Insular de Menorca duu a terme amb l’objectiu d’erradicar l’oferta il·legal, el departament d’Ordenació Territorial i Turística ha elaborat una circular informativa per a conscienciar els propietaris i professionals del sector. Torrent ha remès la circular al Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària de les Illes Balears per tal que faci difusió del text entre els seus associats.

Al text s’exposa que “l’activitat de comercialització d’estades turístiques en habitatges d’ús residencial a les Illes Balears s’ha incrementat notablement aquests darrers anys, activitat que es troba subjecta al marc normatiu sectorial en matèria de turisme”. “És sabut que l’oferta il·legal de lloguer turístic causa grans perjudicis a la població, perquè provoca manca d’oferta d’immobles destinats a satisfer les necessitats permanents d’habitatge; un encariment de preus, tant de lloguer com de venda; frau fiscal, i alteracions de l’ordre públic i de convivència”, afegeix la circular, que alerta que són responsables de les infraccions tant els propietaris com les persones o entitats comercialitzadores.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.