El voluntariat i el tercer sector són peces fonamentals en la construcció d’una societat més cohesionada i solidària.

Quan les persones es comprometen de manera desinteressada en diverses causes, es crea un moviment que va més enllà de les accions altruistes, es converteixen en motors de canvi i transformació social, que no sols beneficia a la causa triada, sinó que enriqueix la vida de la societat en general.

El tercer sector, les associacions, organitzacions i altres entitats sense fins de lucre majoritàriament formades per voluntaris, juguen un paper crucial en la comunitat, actuant també com a agents de canvi, abordant problemàtiques que poden passar desapercebudes per altres sectors públics o privats. A més, compten amb la flexibilitat i compromís per a abordar temes socials, ambientals, culturals, etc. de manera efectiva.

El paper del tercer sector és especialment destacat a Menorca, ja que, encara que sigui petita en dimensió, la nostra illa disposa d’una gran xarxa d’organitzacions que exerceixen un paper essencial, abordant temes tan rellevants com la preservació de l’entorn natural, tan ric a l’illa, la promoció de la cultura, fomentar la participació ciutadana, preservar el patrimoni històric o el benestar social.

Des del gran ventall d’iniciatives que es realitzen es contribueix significativament al desenvolupament integral de l’illa, la participació activa de les persones voluntàries és clau per a l’èxit d’aquestes, això no sols demostra el compromís de la població, sinó que contribueix a la millora de serveis, l’oferta cultural i patrimonial i a la millora de la vida de moltes persones.

La constitució del Fòrum del Tercer Sector de Menorca al 2016 té entre els seus objectius ser nucli de col·laboració, de compartir idees, recursos i fomentar el treball en xarxa de les entitats de Menorca, en aquest moment 50 entitats formen part de l’organització representant a més de 10.000 persones voluntàries, sòcies, col·laboradors o treballadores.

Aquest treball col·laboratiu permet, amplificar l’impacte de la feina que realitzen les entitats, l’intercanvi de coneixements, l’optimització de recursos, la innovació i l’increment de la visibilitat de causes i projectes, en resum aportar des de cada àrea d’actuació, habilitats úniques per a aconseguir un objectiu comú, la transformació social.

Gràcies a tantes persones voluntàries que col·laboren des de les entitats i associacions, aportant el seu temps, habilitats i empatia, proporcionen estructura i recursos per a dur a terme iniciatives significatives, fomentant una cultura de responsabilitat social, inspirant a la ciutadania a ser més actius i conscients de la realitat que ens envolta i disposats a contribuir a la seva millora, la qual cosa no sols enforteix a la comunitat, sinó que crea una societat més resilient i cohesionada.

El tercer sector i les persones que el conformen són pilars essencials que sustenten una societat vibrant i solidària, i treballen per la construcció d’un món més compromès, solidari i sostenible.

Feliç dia del Voluntariat!

Fòrum ets Menorca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.