Cribratge prenatal avançat per a la detecció de les anomalies cromosòmiques al Mateu Orfila

El Servei de Tocoginecologia i el Laboratori de Bioquímica de l’Hospital Mateu Orfila amplia la cartera de serveis per a les embarassades amb un cribratge prenatal avançat per a la detecció de les anomalies cromosòmiques més freqüents, com és el cas de la síndrome de Down. Es tracta d’una tècnica que es troba en període d’implementació a tots els hospitals del Servei de Salut i consisteix a trobar cèl·lules del nadó en la sang de la mare per mitjà d’una analítica.

Es tracta d’una prova de cribratge no invasiva, més precisa que el cribratge convencional. Segons el cap del Servei de Tocologia, el doctor Juan Carlos Hermoso, «la fiabilitat d’aquest test denominat DNA fetal és el 99 % front el 85 % del cribratge convencional».

Per a la prova DNA fetal, s’extreu la mostra de sang de la mare en el Laboratori
de l’Hospital Mateu Orfila a partir de la setmana deu de l’embaràs. Aquesta mostra s’envia a l’Hospital Universitari Son Espases, l’únic hospital públic de les Illes Balears dotat amb l’equipament i la tecnologia necessària per processar aquesta prova d’alta complexitat.

La realització d’aquesta nova tècnica serà per indicació dels ginecòlegs i seguint criteris clínics. Només s’oferirà a les gestant que, en la prova del primer o segon trimestre d’embaràs, presentin un risc intermedi de que el nadó pateixi alguna de les alteracions cromosòmiques més freqüents. En cas de risc baix, es continuarà amb el protocol habitual de seguiment de l’embaràs i si el risc és molt alt, la recomanació és procedir a la confirmació dels resultats per mitjà d’una biòpsia corial o amniocentesi. En l’actualitat, menys del 2 % de les prop de cinc-centes dones que cada any donen a llum a l’Hospital Mateu Orfila se sotmeten a aquestes proves invasives, que consisteix a extreure una mostra petita de placenta o líquid amniòtic.

El cap del Servei de Tocoginecologia remarca que «el DNA fetal no és una prova diagnòstica sinó de cribratge. Per a una confirmació absoluta sempre s’haurà de fer amb una prova invasiva. La incorporació d’aquesta tècnica a la sanitat pública és una demanda reivindicada llargament pels hospitals, representa un pas important en la millora de la detecció i facilita l’accés a aquesta prova per part de les dones embarassades ja que, fins ara, només es podia fer a les clíniques privades».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.