Satisfacció del Govern per la declaració de la tècnica mallorquina del vidre bufat com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va inscriure aquest dimecres la producció artesanal de vidre de Mallorca com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La Unesco va prendre la decisió en la 18a reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que se celebra des de dilluns passat i fins dissabte que ve a la ciutat de Kasane, al nord de Botswana.

Espanya, Alemanya, República Txeca, Finlàndia, França i Hongria van presentar “Coneixements, artesania i tècniques de la producció artesanal de vidre” com una de les 55 sol·licituds d’inscripció a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat que examina el Comitè al país africà.

La producció tradicional de vidre artesanal implica donar forma i decorar vidre fred i calent per produir objectes. Els coneixements i les habilitats es transmeten dins de les famílies o mitjançant aprenentatges. A Mallorca destaca el bufat, una de les més famoses tècniques d’artesania en vidre, que consisteix en, una vegada que el vidre ha arribat al punt de fusió, bufar dins seu a través d’un tub metàl·lic llarg per fer-hi bombolles i donar-li forma. La fàbrica de Can Gordiola d’Algaida (Mallorca) és una de les dues a tot Espanya que manté aquesta manera artesanal de treballar el vidre.

La presidenta del Govern, Marga Prohens ha destacat que “aquesta declaració és un reconeixement importantíssim per al llegat de tants artesans de les illes que han fet art dʻaquesta tècnica, generació rere generació, segle rere segle”.

La Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat reconeix i promou la diversitat de pràctiques i coneixements culturals que fan les comunitats.

2.000 anys d’història
Parlar de la història del vidre a Mallorca és remuntar-se a l’època dels fenicis, que en instal·lar-se al litoral, al segle II abans de Crist, van muntar forns vidriers. Amb la supremacia de l’art del vidre a Venècia, es va importar disseny i tècnica i el vidre mallorquí va arribar a la seva esplendor al segle XVIII, amb exportació adreçada a clients de palaus europeus.

El vidre bufat és una tècnica artesanal molt antiga que requereix una gran prestesa i un domini absolut. Es treballa el vidre a altíssimes temperatures i es modela amb un bufador, del qual sorgeixen formes gairebé màgiques. El domini i la creativitat de l’artesà són imprescindibles per crear aquestes meravelloses peces.

L’artesania del vidre està estretament lligada a la família Gordiola, transmissora d’aquest ofici de generació en generació, amb dissenys tradicionals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.