L’Ajuntament fa una crida per mantenir Ciutadella neta

Itziar Lecea / Ciutadella – La regidora de Neteja Viària, Estefania Quintana, va trobar-se un bon feix de queixes ciutadanes pel que fa a la situació dels carrers de Ciutadella. Una situació, de fet, que ja havia tastat l’anterior equip de govern, que va fer algunes crides a la població per tal de demanar un civisme que sembla que no ha calat del tot. Així les coses, des que va començar el seu mandat, Quintana manté reunions quinzenals amb els treballadors de l’empresa FCC, encarregada del servei de neteja, per tal de dur un control més exhaustiu de les tasques que es duen a terme.

Seguiment exhaustiu per mantenir Ciutadella neta
“Quan vaig començar, vaig veure que hi havia moltes queixes, fetes per instància, que no s’havia contestat, pel que tot d’una me vaig posar a fer feina per veure quin era el problema. Sí que és cert que no hi havia cap zona específica que sembles ser més conflictiva, tot i que a l’iniciar la legislatura en temporada alta, sí que vaig constatar que el servei de neteja a les urbanitzacions no era suficient, perquè no donaven a bast.” Durant la temporada d’estiu, l’empresa contracta més personal per tal d’abastir l’augment de població. Així i tot, Quintana veu que no és suficient. “Vaig decidir que, per dur un control de la feina que es feia, necessitàvem una reunió periòdica, així com també un seguiment diari de les zones que es fan net.”

Aquesta feina de seguiment continu ha donat els seus fruits, assegura Quintana. “Poder tenir un control diari fa que el personal s’posi cura en la seva feina, i açò es nota en el resultat. A més, fer les reunions amb l’empresa, també ens serveix per incidir en les zones sobre les quals hi ha més queixes, perquè és fàcil poder traslladar una demanda ciutadana i que s’hi actuï prest.”

Els punts negres de neteja
“Les zones més malmeses per l’incivisme es veuen poc, perquè estan un poc amagades”, assegura Quintana, qui ha detectat, junt amb l’empresa FCC, alguns punts negres on si cal fer una actuació més a fons. “A la rotonda de la depuradora de Cala Blanca en tenim identificat un de punt negre, on es tira molt de peltret. També estan fent feina ara darrere l’hipòdrom de Cala en Blanes. I, durant l’estiu, un punt bastant conflictiu ha estat l’aparcament nou de Dalt sa Quintana, on ara estan fent les obres.”

Damunt d’aquestes zones ja s’hi ha actuat o s’hi està actuant. Però, com apunta la regidora, no és només qüestió de fer-ho net, sinó demanar a la ciutadania que no repeteixi patrons de comportament que tornaran a deixar algunes zones plenes de brutícia.

Campanya de civisme
Vista la situació, Quintana té clar que és necessari fer una campanya de conscienciació sobre el civisme en l’ús de la via pública i com l’hem de mantenir neta entre tots de cara a 2024. “Hem de pensar que, com més feina donam a l’empresa, més doblers són els que noltros hi hem d’invertir. I no és que els doblers siguin de l’Ajuntament, és que són de tots. Així que començarem per donar a entendre aquesta circumstància als ciutadans. Si no produeix efecte, ens haurem de plantejar sancionar”, comenta.

Aquesta campanya, que es durà a terme abans de l’estiu de l’any que ve, assegura Quintana que servir d’avís per tota la població. Tot i que hi ha problemes concrets detectats. “Durant l’estiu vam veure que els contenidors de Dalt sa Quintana eren emprats per locals de restauració i oci a altes hores de la matinada, omplint i desbordant els punts de recollida, que quedaven així fins al vespre següent. I açò causa un problema en el servei, que no és efectiu perquè els fems no es recullen quan toquen perquè no es tiren quan toquen.”

A la campanya de civisme, Quintana afegeix que també es plantegen fer algunes actuacions per mantenir neta Ciutadella. “Tenim previst comprar algunes papereres per centre històric, perquè n’hi falten”, comenta. També diu que tenen en ment poder organitzar d’una manera diferent el repartiment de zones de neteja entre els treballadors, per tal de que la feina sigui més efectiva. “Aquest aspecte l’estem estudiant de manera interna amb els tècnics de l’Ajuntament, i després ho haurem de veure amb l’empresa”, comenta.

Tanmateix, i malgrat les actuacions previstes, que son part del pressupost que es destinarà a neteja viària per 2024 -que supera els 1,4 milions d’euros- s’ha de complementar amb la consciència ciutadana de fer les coses bé, apunta la regidora. “Ciutadella l’hem de mantenir neta entre tots.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.