Moviment al nucli antic, amb cases grans i palaus a l’abast dels inversors més forts Els clients de més poder adquisitiu tanquen les compres de dos hotels-palau al centre històric/Algunes de les principals fortunes del país inverteixen en propietats a la part vella de Ciutadella

Bep Al·lès / Ciutadella – Els inversors amb major capacitat adquisitiva continuen veient potencial al nucli antic de Ciutadella, on el futur de la moratòria turística apareix com una de les incògnites a resoldre. Una de les compres més comentades ha estat la del popular Hostal Oasis Menorca, al carrer Sant Isidre, que va sortir a la venda per 3,5 milions d’euros i que ha acabat a les mans d’una de les majors fortunes del país, el milionari asturià Víctor Madera, les propietats del qual a Menorca ja representen, de fet, l’1,5% de la superfície de tota l’illa, amb una llarga llista de propietats que inclouen Santa Anna, la Torre Bajolí, Tirant Vell, So n’Ermità, Torre del Ram, Binidelfà o el lloc de Son Vell, convertit avui en un hotel de luxe. En la línia de les seves inversions a Son Vell -que ha obert les seves portes el proper 20 de juny convertit en un luxós agroturisme de 34 habitacions sota la marca Vestige Collection, o el projecte que té intenció de dur a terme a Santa Anna, que explotarà en règim de lloguer exclusiu-, la voluntat de l’empresari és transformar l’antic hostal en un hotel-boutique de luxe.

2023 ha estat un any de moltes operacions cridaneres, també, al nucli antic de Ciutadella, on s’ha venut, per exemple, el casal vermell situat devora ca’s Baró, al carrer de Santa Clara, per una quantitat proper als 2,5 milions d’euros, que ha comprat un client francès, o l’hotel-palau del carrer Sant Cristòfol, que ha adquirit un empresari de Ciutadella per una xifra propera als 2,7 milions.

Un altre dels hotels que ha canviat de mans al centre històric de la ciutat és l’hotel Tressants, venut a un empresari francès per 3 milions d’euros.

Les compravendes no s’han frenat, per mor que l’oferta de grans palaus i casals no és molt excessiva, i la burocràcia i el cost de les reformes frenen, en molts casos, operacions a les quals la própia dinàmica del mercat col·loca preus d’entre un milió i mig d’euros. Amb tot, un altre dels noms il·lustres que ha fixat el seu ull al nucli antic és l’empresari català Manel Adell, artífex de la popularització de la marca de roba Desigual a tot el món, que ha comprat una casa al carrer de ses Andrones a una coneguda família de Ciutadella per aproximadament 3,5 milions d’euros.

Aquesta realitat, però, no és la que viu el mercat general on, a diferència del que passa amb els clients més poderosos, que no es veuen afectats pel mercat hipotecari, factors com la situació geopolítica (guerra de Ucraïna, etc) o l’augment dels interessos de les hipoteques, mantenen al comprador final returat. Joan Llonga, CEO de Fincas Llonga’s, confirmas que, “tot i que el mercat general va començar el 2023 amb bon ritme, tots aquests factors han fet que a partir del mes de setembre el ritme de les transaccions s’hagi alentit una mica. Amb tot, sembla que a partir de l’abril de l’any que ve els tipus podrien tornar a baixar i això podria animar els compradors”.

Tot i que en els darrers anys els preus del mercat general s’han disparat devers un 20% (les puges al mercat de luxe han estat dels voltants d’un 30%), Sergio Ogazón creu que l’augment del preu de les transaccions “s’anirà desinflant”. “Hi ha un decalatge entre el que valoren els taxadors i el preu de venda de les propietats, i això s’acabarà notant”, diu. Com a mostra, basta un botó. Durant tot el 2023, gairebé el 90% de les operatives d’habitatges d’un preu estàndard s’han tancat a preus que arriben fins als 300.000 euros, una situació que algun dia ha de tenir un final. Tanmateix, i a pesar que cada immobiliària té el seu propi nínxol de mercat, les operacions de venda de propietats per damunt dels 2 milions d’euros representen encara un volum relativament petit el mercat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.