El Camí de Son Morell en llista d’espera

Miriam Triay / Ciutadella – Amb les darreres notícies referents a les obres de millora de la pavimentació del Camí d’es Lloc de Monges, els veïns que viuen al Camí de Son Morell han volgut recordar la falta de manteniment de la zona que habiten. Manifestant així, com alguns dels camins rurals estan a l’espera de millores en la seva pavimentació, i de neteja i arreglament. Des del setmanari hem conversat tant amb els veïns d’aquest tram, com amb la regidora de servei de Manteniment i millora de la via pública i Camins rurals, responsable d’aquests assumptes a l’Ajuntament de Ciutadella, n’Esperança Juaneda.

DUES DÈCADES EXPOSANT LA SITUACIÓ
Segons ens expliquen en José i na Gisela, veïns del Camí de Son Morell, es tracta d’un tram de carretera rural que porta sense pavimentar-se ni tocar-se des de fa aproximadament 60 anys. “El camí encara està fet amb quitrà. I des del moment en què es va fer, no s’ha tocat més. Simplement, s’han anat tapant els forats que han sorgit, però sense fer-ne cap manteniment diferent. Caient en la problemàtica que la carretera presenta uns desnivells importants”.

Actualment, i a causa de les mancances que ells ressalten, fa 20 anys que, ajuntant-se els habitants de les cases ubicades en aquest camí, començaren a enviar instàncies a l’administració del poble. “Cada any ens toca tornar a l’Ajuntament, i parlar amb l’enginyer encarregat de les obres públiques. Recordar-los que han sortit forats nous, i que fa temps que no es fa neteja dels vorals (voreres). Però, sobretot, puntualitzant-los, sempre, que l’apedaçament no és la solució; tractant-se d’una despesa, gairebé anual. Que la vertadera solució en seria el pavimentat”.

Una situació cada vegada més complicada, que els fa sentir com a ciutadans de segona; que “no comptam igual que els altres”. I que, a més, ha suposat, fins al moment, alguns accidents. Fet pel qual, els veïns van demanar a la policia que avalués l’estat del tram, i assenyalés el perill que aquest pot suposar per al vehicle que circula. Davant aquesta demanda, i comprovant el que els veïns els comunicaven, la policia va decidir col·locar tres senyals que advertien del perill i les irregularitats de la calçada.

Una manifestació d’idees i necessitats que, fins a dia d’avui, no ha donat el resultat desitjat per ells. És per açò que, i fa al voltant d’un mes, els veïns van presentar a l’Ajuntament una nova instància, juntament amb una recollida de 227 firmes, tant de veïnat com d’usuaris, per poder demostrar la falta que fa, segons ells, una bona pavimentació del tram. Una nova trobada amb l’administració, llavors, que també els va servir per poder familiaritzar-se amb el nou equip de govern responsable. Mentre que el feien coneixedor de la seva situació i queixa.

L’ACTUALITAT DEL CAMÍ
“L’anterior Ajuntament ens va dir que anaven pavimentant diversos camins rurals, i que en algun moment arribaria el torn del nostre”, expliquen. “Però la nova regidora, quan vam parlar amb ella exposant-li la situació, ens va dir que, de moment, no contemplaven la pavimentació del Camí de Son Morell”. Així, mentre que, segons els veïns, l’anterior equip de govern els tranquil·litzà, dient-los que el seu camí es faria en un futur pròxim; els nouvinguts no contemplen, fins al moment, la possibilitat de fer-ho.

Segons el que ens ha explicat la regidora Juaneda, al nou equip no li consta cap escrit on es contemplés la pavimentació del Camí de Son Morell per part de l’anterior regidor. Si es va comprometre, ho va fer de paraula, però no ho va deixar programat, ni per escrit, per al següent regidor que pogués ocupar el càrrec. Així, en paraules de Juaneda: “Sí que contemplam arreglar i mantenir el camí d’una manera o altra. De fet, ja ens hem compromès a apedaçar-lo i netejar-lo. Un apedaçament que ja vam encarregar fa un mes, però que per raons que desconeixem, no es va acabar. En aquest sentit, assegur al veïnat que es finalitzarà quant abans. Però de moment la pavimentació encara l’hem d’estudiar, i tenim altres prioritats. Anam per ordre del que consideram més important i necessari per al poble”.

El Camí d’es Lloc de Monges, per exemple, és una d’aquestes prioritats. Es tracta d’un camí que dona accés als llocs Lloc de Monges, Ses Mongetes Velles, Son Carrió i Son Domingo, a la Bodega Binitord, i a les instal·lacions de la Dessalinitzadora i l’Estació Depuradora d’aigües residuals Ciutadella Sud. Un camí, per tant, transitat, i que, pel que ens explica la regidora, “estava en un estat de deteriorament molt avançat, més que altres”.

Per açò, i de moment, després de mig any al càrrec, Juaneda, juntament amb el seu equip, ha avaluat les necessitats més urgents del poble, com també són els carrers del centre, i ha anat fent per ordre de prioritat. El Camí de Son Morell és un dels que encara no s’han contemplat com a prioritaris, però sí que consten com a importants per un sector de veïns de Ciutadella.

“Hem de mirar pel conjunt de ciutadans. Hem d’avaluar quines són les necessitats més prioritàries. Açò no vol dir que no contemplem pavimentar el Camí de Son Morell. Però encara s’ha d’estudiar si es pot fer i com”.

Els veïns del Camí de Son Morell afirmen que seguiran recordant a l’Ajuntament de Ciutadella la necessitat de pavimentar, per damunt d’apedaçar, el seu camí, on se situen 42 habitatges. Mentre que l’Ajuntament es compromet a estudiar el seu cas particular, però sense perdre de vista quines són les prioritats i necessitats majors del conjunt del poble, en l’actualitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.